Нарастват жертвите на пожарите в Русия

Пожарите в Русия, връхлетяна от небивали горещини, са станали причина за смъртта на поне 34 души. Стотици домове са изгорели. Това сочат последните данни, огласени в понеделник от руското Министерство на извънредните ситуации (МИС).

Владимир Степанов, който оглавява кризисния център на МИС, съобщи по телевизията, че през последните 24 часа в страната са избухнали 500 нови пожара, но повечето от тях са били незабавно овладени.

"Най-важното е, че основната задача, която сме си поставили – да предотвратим разпростирането на пожарите в населени места и да предотвратим нови смъртни случаи – е изпълнена", заяви той.

Преди ден руското правителство увери, че води успешна борба с бедствието, но пожарите все още обхващаха над 100 000 хектара в европейската част на страната, по-специално около Нижни Новгород и Воронеж.

В момента в Русия има близо 7 хиляди активни огнища на природни пожари. Засегнати са общо над 500 хиляди хектара земи, съобщи Владимир Степанов.

По-рано министерството съобщи за 30 жертви, а в понеделник - за 34. Агенциите не уточняват кога са загинали четиримата, неспоменати в предишните сводки, отбелязва електронното издание Лента.ру.

Това лято Русия бе връхлетяна от най-високите температури от 130 години насам, през които в страната се води статистика. Синоптици прогнозират още една седмица горещини, което е предпоставка за разрастване на пожарите.

Около 1 500 къщи са изгорели. Хиляди хора са евакуирани.

Руските новинарски агенции съобщиха, че хората, останали без дом, в понеделник ще получат първия транш от 200 000 рубли (6.606 долара) от компенсационния пакет, обещан в петък от премиера Владимир Путин.

Силите и средствата на МИС, хвърлени за борба с пожарите, са увеличени днес 10 пъти спрямо предходния ден, каза шефът на националния кризисен щаб. През изтеклото денонощие са спасени от опожаряване 265 селища в Русия; няма пострадали жилищни сгради през периода, нито загинали хора, добави Степанов.

В понеделник в Москва се усеща дим, който се носи от горящите торфени полета в региона.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?