Наредба описва реда за предварителен контрол върху обществените поръчки

Правителството прие Наредба за осъществяване на предварителен контрол върху процедури за обществени поръчки, финансирани напълно или частично със средства от европейските фондове, съобщи правителствената информационна служба в четвъртък.

С наредбата се уреждат редът и условията за провеждане на предварителен контрол върху поръчките, финансирани с евросредства. Този контрол ще се извършва от Агенцията за обществени поръчки (АОП) и Управляващите органи (УО) на оперативните програми.

АОП ще проверява условията в тръжната документация, подготвена от възложителя, а УО ще следят спазват ли се всички законови изисквания при провеждането на търговете. С наредбата ясно се разграничават правомощията на проверяващите органи.

Предварителен контрол е предвиден за всички обществени поръчки за услуги на стойност над 1 млн. лева и за поръчки за строителство на стойност 5 или повече млн. евро.

От около месец АОП води регистър за извършения от нея предварителен контрол за възложителите на обществени поръчки. Проверени са 38 процедури, 16 от които са доказано незаконосъобразни, а за още 10 има съмнения за нарушения на ЗОП.

Национална агенция "Пътна инфраструктура" също е в списъка на възложителите на обществени поръчки, нарушили закона. Става въпрос за поръчка за пътна поддръжка на пътищата в община Добрич. Тя е дадена без конкурс на “Пътно строителство” АД – Добрич. Фирмата е изчерпала финансовите средства по сключен по-рано договор заради “мащабни аварийно-ремонтни дейности” и НАПИ и възлага още един. Тези аварийни дейности не са част от предмета на основния договор и е следвало да бъдат реализирани след допълнително възлагане, казват от АОП.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?