Наредена е проверка на някои еърбъси заради открити пукнатини в крилата

Наредена е проверка на някои еърбъси заради открити пукнатини в крилата

Европейският регулатор нареди да се извършат проверки на някои от най-старите самолети Еърбъс А380 след като са били открити пукнатини по крилата на най-големия пътнически самолет, предадоха световните агенции във вторник. Става въпрос за 25 машини, които са били въведени в експлоатация през 2007 г. от сингапурските авиолинии, уточнява Ройтерс.

Европейската агенция за безопасност на полетите не е поискала приземяването им, но посочва, че ако този проблем не бъде "открит и коригиран", вероятно ще се "отслаби структурната цялост на крилата".

В комюникето се посочва, че тази директива се възприема като предварителна мярка за 25 от най-старите самолети. Европейската агенция за безопасност на полетите допълва, че на основата на констатациите от инспекцията, биха могли да последват още директиви, засягащи другите самолети в експлоатация.

Самолетостроителят реагира на новината, като обясни, че директивите за летателна годност са стандарт в авиацията и показват доброто функциониране на процеса на регламентация.

"Авиацията е един от най-регламентираните сектори и безопасността е абсолютен приоритет в него", заяви самолетостроителят в имейл до Франс прес.

Споделяне

Още от Бизнес

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?