Наредени са проверки на морското имение на Доган

Наредени са проверки на морското имение на Доган

Върховна административна прокуратура (ВАП) е поискала незабавни проверки на място и по документи на планираните и извършени строежи в парк "Росенец", където се намира т. нар Морски сарай на почетния лидер на ДПС, както и в местността "Аркутино" на границата на общините Созопол и Приморско. За проверката са били сезирани министрите на околната среда, на регионалното развитие, на туризма и на началника на Дирекцията за национален и строителен контрол (ДНСК).

Съобщението за разпоредените проверки идва часове след като главният прокурор Иван Гешев не даде ясен отговор на журналистически въпроси дали ще нареди проверка на инцидента от преди ден, при който гардове от Националната служба за охрана изблъскаха в морето съпредседателя на "Демократична България" Христо Иванов, който искаше да стъпи на брега край сградата, обитавана от Доган.

"За кой инцидент на Росенец говорите? Прокуратурата няма намерение да бъде въвличана в дребни политически игрички. Наближават избори, явно влязохме в предизборна ситуация", каза главният прокурор пред журналисти в Габрово.

Той посочи, че прокуратурата ще извърши проверка на всичко, което е от нейната компетентност, но обществото да не очаква от тях политически изказвания.

Часове по-късно ВАП обяви, че е образувала преписка по информация в медиите за неспазване на правни норми, защитаващи изключителната държавна собственост и уреждащи изисквания за опазване на зони под режима на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР) и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), съответно за законност на строителството.

"В хода на проверката трябва да се установи дали е допуснато накърняване на правото на изключителна държавна собственост върху морски плаж. Следва да се провери предприети ли са мерки за защитата ѝ при нарушения,  ограничен ли е свободният и безплатният достъп до морски плаж, попадат ли съответните имоти в защитени зони по ЗБР, има ли наличие в имотите на пясъчни дюни съгласно ЗУЧК, извършени ли са строежи. В хода на проверката следва да се установят и наличие на документите, изискуеми от екологичното законодателство и спазването на всички условия за законност на строителството съобразно Закона за устройство на територията /ЗУТ/ и останалите изброени закони от рода на собственост и статут на земята, наличие на необходими предварителни договори, влезли в сила устройствени планове и т.н.", съобщават от прокуратурата.

Събраните данни следва да се обобщят в доклад и да се изпратят на ВАП в най-кратък срок.

След сблъсъка на Иванов с гардовете на НСО, охраняващи Доган, той коментира казуса с прехвърления от Общинския съвет в Бургас път до парка "Росенец" на фирмата, която е собственик на имението и свързана с Доган. Така достъпът до държавната публична собственост на брега на парка е невъзможен. Решението все още не е влязло в сила, но местните власти не предприемат нищо по сигналите за това нарушение.

Преди повече от месец сайтът "Биволъ" съобщи, че пристанище с вълнолом пред частното имение в парка "Росенец" е достроено незаконно с 200 метра. Не са издадени строителни книжа, а след това обектът е узаконен и вписан като частна собственост с аргумента, че е съществувал още през 1980-те години.

През октомври 2018 г. същото издание изнесе информация, че до сараите е изникнала дуетажна сграда на самия плаж, построена върху земя, която е публична държавна собственост. Областната управа в Бургас тогава не отвърна на исканията за предоставяне на строителните разрешителни за тези обекти. Регионалното министерство обяви, че такива няма и не знае нищо за сградата и построеното до нея брегоукрепително съоръжение.

През 2016 г. стана ясно, че собственикът на имота – фирмата "Хермес Солар", е получил претендираната собственост върху вълнолом и яхтено съоръжение край имението.

Малко преди това Бургаската окръжна прокуратура обяви, че е започнала проверка след публикации в медиите за новоизградения палат на територията на парк "Росенец“ и преграждането на пътя до нос "Чукалята". Резултатите от нея обаче така и не станаха известни.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?