Наредено е събаряне на незаконната ловна хижа на Вълка

Ловната хижа на брега на язовир "Искър" вдигната без строителни книжа от фирма на Вълка

След повече от половин година умуване главният архитект на София Здравко Здравков е издал заповед за премахване на незаконната хижа на ловно стопанство "Искър", изградена от фирмата "Био майнинг" на Румен Гайтански - Вълка, съобщи Столична община.

Случаят стана публичен през есента на 2020 г. благодарение на съпредседателя на "Зелено движение" Владислав Панев, който сега води листата на "Демократична България" в 24 МИР София.

Ловната хижа се намира в местността "Авала" на брега на язовир "Искър" на територията на държавното ловно стопанство "Искър".

Съгласно направените констативни актове и проверки сградата, изградена през 2020 г., е незаконен строеж, направен без одобрени инвестиционни проекти и без издадено разрешение за строеж, се казва в съобщението на Столична община.

Сградата е стоманобетона, монолитна, състояща се от стоманобетонни колони, греди и плочи, като стените са тухлени зидове. Заради денивелацията на строежа е изградена и подпорна стена с дължина около 100 метра.

Имотът е предоставен за управление на "Югозападно държавно предприятие" - териториално поделение държавно ловно стопанство "Искър". Строежът е извършен от компанията "Био Майнинг" АД, съгласно договор за съвместна дейност.

Фирмата на Румен Гайтански - Вълка и горските подадоха възражение срещу събарянето на новопостроената сграда без никакви строителни книжа. Те твърдяха, че няма нов строеж, а "Био майнинг" е ремонтирала стара работилница, която почти се е била срутила и е застрашавала живота на хората.

Сега главният архитект на София посочва, че възраженията на ловното стопанство и фирмата строител не представляват доказателства за законност на строежа и не са уважени.

Съгласно заповедта на арх. Здравков "Био майнинг" трябва да премахне незаконния строеж в село Долни Пасарел в местността "Авала". Срокът за доброволно премахване на сградата е 60 дни след влизане в сила на заповедта. Собственикът е длъжен да внесе в район "Панчарево" план за управление на отпадъците и план за безопасност и здраве преди да извърши събарянето.

При неспазване на срока за доброволно изпълнение, незаконният строеж ще бъде премахнат принудително, се казва още в съобщението на Столична община.

Очакванията са "Био майнинг" да оспори заповедта за премахването на обекта.

Решението на арх. Здравков да издаде заповед за премахване на сградата, построена без никакви строителни книжа, е сериозен обрат в позицията му. Тя най-вероятно идва след отказа на ДНСК той да се произнесе по случая.

Главният архитект на София беше изпратил писмо до ДНСК, с което се опитваше да прехвърли случая от компетенциите на държавния орган за произнасяне по случая. Аргументът му беше, че построената сграда има риск да замърси язовир "Искър" след пускането ѝ в експлотация и по тази причина би трябвало да се разглежда като обект от 1-ва категория.

От ДНСК обаче не са възприели аргументите на арх.Здравков и са посочили, че обектът е 5-та категория строеж и е изцяло от компетенциите на Столична община.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Как да се подходи с новата детска болница?