Наркобанда уби висш военен в Мексико

Въоръжени лица убиха един от най-високопоставените офицери от мексиканските военноморски сили от засада в западния щат Мичоакан, предаде Асошиейтед прес.

Нападението срещу вицеадмирал Карлос Мигел Саласар е извършено на черен път, по който шофьорът му се отклонил, защото основната магистрала била затворена, съобщи прокуратурата. Убит е и негов охранител.

Силите за сигурност издирват извършителите, но засега е намерен само изоставен автомобил, който въоръжените лица са използвали.

От миналата седмицавъоръжени лица, работещи за наркокартела "Рицари темплиери", извършиха нападения, при които загинаха четирима души и бяха ранени петима.

Според властите в Мексиконападателите отвличат камиони и автобуси и блокират с тях магистрали, преди да извършат нападенията си.

Преди два месеца президентът Енрике Пеня Нието изпрати в района хиляди войници и полиция заради вълната от насилие.

Причината за надигането ѝ изглежда е война между "Рицари темплиери" и банда, наричаща се "Нова генерация" от съседния щат Халиско, отбелязва АП. 

Престъпната групировка се появи през 2011 г. след отделянето си от наркокартела "Семейството от Мичоакан". Тогава по улиците на главните градове на щата, откъдето е бившия президент Фелипе Калдерон, едновременно се появиха десетки хора с бели мантии и червен кръст, с което бе обявено създаването на организацията.

Между "Рицарите" и "Семейството" започна ожесточена борба за територии.

Споделяне

Още от Свят