Наркобосът твърди, че плащал на Румен Петков и Валентин Петров

Наркобосът твърди, че плащал на Румен Петков и Валентин Петров
Наркобосът Будимр Куйович отново превърна залата на Върховния касационен съд в пълен цирк. В четвъртък той се изправи пред магистратите, за да обжалва 14- годишната си присъда за трафик на хероин.

В последната си дума пред съда Куйович заяви, че делото срещу него е скалъпено, след като спрял да плаща на бившия главен секретар на МВР Валентин Петров и на първия вътрешен министър в кабинета "Станишев" – Румен Петков.

Самият Петков веднага коментира в кулоарите на парламента, че "върху Будимир Куйович е работено, за да твърди точно определени неща". Бившият вътрешен министър защити главния си секретар и каза, че "Валентин Петров е пряк участник в разпореждането по задържането на Куйович". "Известно е, че други служители му издадоха (на Куйович -бел. ред.) по незаконен път паспорт. Дали е давал и на кого е давал пари г-н Куйович, аз не мога да кажа. Има компетентни органи, които трябва да проверят. В това число трябва да се провери след като с него са водени редица оперативни разговори, в тези разговори той какви твърдения има – виждал ли се е той със служители на МВР, ако се е виждал, на какви теми са си говорили", добави Петков.

Докато обясняваше, че е давал пари на висшето професионално и политическо ръководство на МВР, Куйович каза и че делото е скалъпено, "защото държавата е такава и никой не може да се противопостави на комунистите".

Куйович каза, че единственото вярно от данните му за самоличност, приложени по делото, е името му. Той посочи, че са сбъркани рождената дата, мястото на раждане, фамилията на майка му и първото име на баща му. "Не съм роден в 1968 , а в 1967 г.", не се съгласи с подмладяването си наркотрафикантът.

Официално обвиняем по делото е Будимир Милослав Куйович, а пред съда се явява Будимир Милосав Куйович, продължи Будимир Милос(л)ав Куйович, който недоумява как така българските власти държат някого в затвора без да знаят кой е в действителност.

Защитата на Куйович поиска от ВКС връщане на делото за ново разглеждане, тъй като прокуратурата не е изяснила самоличността му. Това искане обаче беше отхвърлено.

Освен Куйович, подсъдими по делото са и българите Николай Писков, Михаил Янков и Стойко Дойчев. Техните адвокати пледираха невинни и поискаха оправдателни присъди.

Преди това Куйович отново разиграваше съда и прокуратурата с твърденията си, че не разбира български. Поиска преводач, който му бе осигурен. Предишното заседание на ВКС бе отложено, защото Куйович се оплака и от преводача, който говорел на сърбохърватски. Тогава той направи това на български, който научил в затвора.

След като в четвъртък получи преводач, Куйович ту искаше да му превежда, ту твърдеше, че разбира. А на няколко пъти прекъсваше съда и прокурора, защото говорели много бързо.

След всичко това остава ВКС да реши в рамките на един месец окончателната съдба на Куйович и компания.

Споделяне

Още по темата

Още от България