Наркотици за 900 милиона евро бяха изгорени в Мианма и Тайланд

Наркотици за 900 милиона евро бяха изгорени в Мианма и Тайланд

Мианма и Тайланд - междинни пунктове за разпределение на наркотици, произвеждани в Югоизточна Азия, изгориха дрога за близо един милиард евро по пазарни цени в знак, че са решени да се борят с процъфтяващия наркотрафик, предаде Франс прес в понеделник.

"Това е най-мащабната акция за горене на наркотици в цялата история на Мианма", увери мианмарски висш полицай по време на акцията, организирана по случай световния ден на борбата с дрогата.

Мианма, ръководена днес от гражданско правителство начело с бившата опозиционерка Аун Сан Су Чжи, остава сред най-големите производители на наркотици в света - наследство от десетилетията управление на военна хунта, оставила трафика да се разраства.

В Мианма бяха изгорени опиум, хероин, канабис и метамфетамини за общо над 340 милиона евро, в Тайланд - за повече от 526 милиона евро. Това отговаря на обемите, регистрирани в миналото.

И двете държави се стремят да демонстрират решимост в борбата с трафикантите чрез показни акции като днешната и тежки присъди дори срещу дребни дилъри. Зад решетките обаче се озовават главно такива.

Златният триъгълник, образуван от Лаос, Тайланд и Мианма, дълго време бе основното място за производство на опиум и хероин, преди сред разпределителните центрове да се нареди и Афганистан.

В източномианмарския щат Шан са събрани почти всички нелегални плантации с опиумен мак в страната, заемаща второ място по производство на опиум в света, допълва АФП.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?