Наркотрафикът е значителен проблем за България

Трафикът на наркотици е значителен проблем в Албания, България, Чехия, Естония, Финландия, Германия, Холандия, Португалия, Румъния, Словакия, Швейцария, Турция и Великобритания. Това се посочва в годишния доклад за организираната престъпност на Съвета на Европа (СЕ), цитиран от ирландския уебсайт IOL в сряда.

Докладът констатира, че в момента Европа е най-доходното място в света за производство и трафик на дрога. В една трета от страните членки на СЕ търговията с наркотици е считана за най-важната дейност на организираната престъпност.

Около 185 млн. души по света (около 3% от световното население) употребяват наркотици. Близо 80% от тях пушат канабис, 20% приемат екстази и други амфетамини, 7% - кокаин, а 3% - хероин, се посочва в документа.

Според доклада консумацията на хероин е най-голяма в Руската федерация - 2,1% от населението на страната употребява този наркотик. Испания е първа в света по употреба на кокаин (2,6% от населението), следвана от Ирландия (2,4%) и Великобритания (2,1%). Консумацията на канабис в Европа е най-голяма в Чехия (10,9% от населението) и Великобритания (10,6%).

Ирландия заема челно място по употреба на амфетамини в Европа, следвана от Великобритания и Дания, се посочва в доклада. Приемането на екстази в Ирландия (3,4% от населението) е сред най-високите в света. Следват Чехия с 2,5% и Великобритания с 2%.

Споделяне

Още от Европа