Народът кани царя да управлява, той обаче иска да наблюдава

В каква форма ще се преструктурира политическото пространство в България след 17 юни?

Този въпрос взаимно си зададоха социолози и политолози на финалната дискусия от дебата "Царският фактор - за и против".

Въпросът остана за размисъл, защото само месец преди изборите царското движение като основен играч със сериозна заявка за първа политическа сила остава все така неясно като формирование и рационална заявка за определено място в политическото пространство, по почти единодушното определение на социолозите Мира Янова от МБМД и Андрей Райчев от "Галъп".

И защото масовият вот "за Симеон", който регистрират сега социолозите, предполага очакванията за случване на две основни неща след изборите, по думите на Иван Кръстев от Центъра за либерални стратегии. Първото е отпадането на оста ляво - дясно, а второто е липсата на етническия фактор в политиката в лицето на ДПС, доколкото има сериозна вероятност при много голяма избирателна активност партията на Доган да остане под чертата от 4 процента.

Въпреки всички уговорки, че кипящата в момента ситуация предполага и голяма доза несигурност в опита да бъде измерено кипенето, засега социолозите са единодушни - най-вероятно коалицията НДСВ ще бъде първата политическа сила след изборите, с възможност и за мнозинство в парламента.

Причините са различни и се допълват. От една страна, митичната фигура на царя обира протестния вот на несъстоялите се надежди да станем в буквалния смисъл - и финансов, европейци за 4 години мандат на СДС, съчетан със загърбването на проблема "протестен вот" от страна на самата партия, според Мира Янова от МБМД. Вот и протестен, и емоционален, и престижно украсен с короната. От друга страна е наказателният вот на българина към сегашното политическо статукво, през погледа на Андрей Райчев от "Галъп", израз на който се явява царското движение.

Проблемът е, че социологическите измервания стигат дотук. И като че ли не е толкова основен е въпросът има ли и колко голяма е вероятността СДС да възстанови лидерската си позиция на първа политическа сила за месец, има ли и колко голяма е вероятността вълната да се отдръпне в последния момент от НДСВ. Факт е, че НДСВ ще е фактор и оттук нататък започват проблемите.

Ако царското движение е просто поредният балон, няма време той да се спука до изборите, според Мира Янова. Народ и цар сключват два различни договора - народът кани царя да управлява, а царят възнамерява да наблюдава управлението, според Андрей Райчев. Пак според него НДСВ всъщност ще се превърне в партия едва след изборите, и на практика ще остави огромно свободно, неструктурирано пространство, от което наново пак ще трябва да се формират ляво, дясно, център, либерално и т.н. Защото свободно пространство няма, още по-малкото политическо.

А на конкретния въпрос - как според социолозите ще работи новият български парламент след 17 юни и ще изкара ли пълен мандат, отговорът бе - Не можем да прогнозираме, пълна каша е.

На последния разговор в НДК започнаха да изплуват наяве въпросите. Проблемът е кога ще се появят отговорите и дали тогава вече няма да е фатално късно.

Споделяне

Още от България