Народът се психира от опровержения на слухове за повишена радиация

"Няма повишение на радиационния фон в България". С тази "новина" на всеки кръгъл час започваха в четвъртък емисиите първо на БНР, а след това и на други радиостанции. Опровержението на появилия се незнайно откъде преди три дни слух за плъзнала у нас радиация в резултат на ядрена авария в Молдова (където няма АЕЦ!) или в Румъния или някъде другаде (?), обаче явно имаше обратен ефект. Вместо да успокои хората, настойчиво повтаряното съобщение навя особено сред по-възрастните българи страховити спомени за аварията в Чернобил. Когато тогавашните власти на комунистическа България упорито отричаха да има повишена радиация.

Разликата между тогава и сега е, че през пролетта на 1986 г., докато българските и съветските медии отричаха всякакъв риск, световните предаваха в близост до мястото на събитието. А в началото на ноември 2004 г. хипотетичната авария в ядрена централа някъде си наоколо витае само в мозъците и устата на българите. От авторитетните чуждестранни агенции няма нито думичка.

То и на нашите радиа новината им е пет думички опровержение, последвани от десетки изречения след това как точно работи националната система за мониторинг на радиационния фон, колко станции следят да не би да се повиши с милисилверт над допустимото и какви мерки се взимат ако случайно се отчете отклонение от нормите. За такъв PR и Агенцията за ядрено регулиране, и Министерството на околната среда и водите, и Гражданска защита не са и мечтали. Не че това не е било обяснявано на журналистите много пъти, по различни поводи. Тогава обаче е нямало информационен повод.

Само дето в съзнанието на хората остават първите пет думички и съмнението в тях. Защото когато медиите започнат да търсят сензации в слуховете с оправданието, че са обществено отговорни и трябва да информират хората , до масовата психоза крачката е много малка.

И не е чудно, че директорка на детска градина в София отказва да изведе малчуганите на разходка. Сякаш до забавачката са били заведени с противогази. Или пък хората в по-малките градове започват да пият йод. Защото така са чували, че трябва. За да се неутрализира радиационният ефект. Че това е опасно и може да се натровят, тях не ги интересува. Други пък въртят телефоните в Гражданска защита, в АЯР и в екоминистерството и не вярват на експертите, които им обясняват, че страшно няма. "И по времето на Чернобил така разправяхте", клатят глави невярващите граждани.

Споделяне

Още от България