Народен съюз отказа да приеме Литрова и Чуканов

Парламентарната група на Народен съюз (БЗНС-НС и Демократическата партия) няма да приеме напусналите групата на НДСВ депутати от Движение за национално възраждане "Оборище" Теодора Литрова и Николай Чуканов, съобщи в интервю за радио Нова Европа членът на ДП Владимир Джаферов.

Решението е взето в сряда на заседание на политическото ръководство на партията и препотвърдено от решение на парламентарната група, обясни Джаферов. Решенията в групата се вземат с консенсус и отказът на Демократическата партия става отказ и на групата на Народен съюз.

Владимир Джаферов уточни, че основната причина ДП да не се съгласи с приемането на Литрова и Чуканов е, че не е ясно кой точно представлява партия "Оборище" и спорът между двете спорещи страни ще се решава в съда. В момента тече конфликт и не искаме той да влиза в парламентарната ни група, обясни депутатът. Същевременно, Литрова и Чуканов са подали молби не като отделни депутати, а като представители на партия "Оборище".

С гласуването си при отстраняването на председателя на парламента Огнян Герджиков и по време на вота на недоверие двамата бивши членове на групата на НДСВ не са доказали, че са стабилни политически партньори, на които може да се има доверие, допълни мотивите за отказа Владимир Джаферов. Литрова и Чуканов подкрепиха опозицията при свалянето на Герджиков, но не участваха при гласуването на вота на недоверие към кабинета.

Джаферов допълни, че преминаването на тези депутати от група в група ще доведе до ново преструктуриране на парламента, а ДП не желае да става част от този процес.

Народен съюз вече приютиха двама бивши депутати от НДСВ, които преди това бяха независими.

Решението за неприемане на Литрова и Чуканов няма да доведе до конфликт между партиите в ПГ Народен съюз, обясни още Владимир Джаферов. По-рано в сряда Теодора Литрова съобщи пред РНЕ, че още след решението им за напускане на групата на НДСВ водят разговори с десните партии като най-интензивни преговори са текли с представителите на БЗНС-НС и лично с партийния лидер Анастасия Мозер.

Споделяне

Още от България