Упражнения в популизъм

Народните представители замразиха заплатите си до края на 2012 година

Асен Агов: "Хората ще са доволни, ако депутатите ходят боси и в окови"

Василий Суриков. Просяк на колене. Ескиз, 1887 г.

Депутатите замразиха заплатите си на равнището от края на 2009 година, когато заради кризата управляващите от ГЕРБ взеха решение възнагражденията на избраниците да не бъдат преизчислявани на базата на средните заплати в обществения сектор, както предвижда правилникът за работа на парламента.

Парламентът взе решението си в сряда със 133 гласа "за”, трима "против” и един "въздържал се”, като то е валидно за периода 1 февруари - 31 декември 2012 г.

Народните избраници от мнозинството обаче отказаха да приемат предложението на независимия депутат Георги Терзийски спестените пари да постъпват във фонда за лечение на деца.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, който неотдавна призна, че си е купил "самолетче”, определи предложението на Терзийски като популизъм, защото управляващите били налели над милион и половина лева във фонда.

Не бе прието и предложението на народния представител от БСП Антон Кутев месечното възнаграждение на депутатите от ГЕРБ да бъде намалено с 1000 лв., докато пенсиите не се вдигнат с 35%.

Въпреки че парламентарните групи подкрепиха предложението, не липсваха и критики за сиромахомислките пориви.

Депутатът от ДСБ Асен Агов заяви от парламентарната трибуна, че хората щели да са щастливи, ако в народните избраници ходят на работа боси и с вериги на вратовете.

“Аз знам, че обществото ще бъде най-щастливо, ако си представим следната сцена, която е достойна за филма "Амаркорд" на Фелини. Би се озаглавила такава сцена: "Как депутатите отиват на работа сутрин", обясни Агов.

“Часът е 8:40, пристигат депутатите в редица по жълтите плочки с вериги на вратовете, облечени само с един чувал, боси при минус 15 градуса. В дясната си ръка държат бич и се бият по гърба за радост на шепа късополи журналистки. Тогава обществото ще бъде щастливо. Аз си представям как в тази сцена ще спре един бял “Мерцедес", стъклото леко ще се свали и отвътре блондинка, вероятно, за да спечели Божията милост да не ѝ се спука некачественият френски силикон, ще подхвърли монета на депутатите и ще затвори и ще продължи със своя бял “Мерцедес". Обаче кой ще гласува за такива нещастници, уважаеми народни представители", обърна се към залата Агов.

В същия дух независимият депутат Дарин Матов заяви, че би подкрепил статуса на народния представител такъв, какъвто го рисува Агов, ако избирателите смятат, че така е редно.

Депутатите засегнаха и актуалната тема с раздаваните в министерствата бонуси. Зам.-председателят на парламента и на ДПС Христо Бисеров предложи в парламента да се състави поредната анкетна комисия, която този път да разследва допълнителните бонуси на чиновниците. Предложението му не бе прието.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?