Народното събрание и президентството отварят врати за граждани

Народното събрание и президентството отварят врати за граждани

Народното събрание и президентството ще отворят в събота врати за гражданите с изложби, посветени на Васил Левски и отбелязването на 143 години от гибелта на Апостола, съобщиха от двете институции. Президентът Росен Плевнелиев ще посрещне първите гости на "Дондуков“ 2. От 10 ч. до 16 ч. в Гербовата зала на „Дондуков“ 2 всички желаещи ще могат да видят тефтерчето на Апостола и други негови лични вещи, документи, писма, оригинални снимки и други експонати, които са част от фондовете на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово, Регионалния исторически музей – Ловеч, Националния военноисторически музей и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“.

Ще бъдат изложени и други вещи на революционера - личното кръстче на Апостола, което му е било подарено от вуйчо му – архимандрит Василий, неговата кама и сабя, фалшиви турски печати, с които Левски е подправял тескерета, оригинални фотографии на революционера.

Гражданите могат да видят и писма с кореспонденция на Апостола до съратници, в които се съдържат и безсмъртните му послания – „Ако спечеля, печели цял народ, ако загубя- губя само мене си“; „Аз съм посветил себе си на Отечеството си… да му служа до смърт и да работа по Народната воля...”.

В Народното събрание ще бъдат представени също светини и оригинални документи, свързани с Априлското въстание и делото на поета и революционер Христо Ботев. В Парламента ще се влиза до 17 часа.

Споделяне

Още от България