Народното събрание поиска само да определя бюджета си

Народното събрание да има самостоятелен бюджет, който да се съставя от председателя му и да се приема заедно със Закона за бюджета. Това предвиждат промени в Закона за устройството на държавния бюджет, които депутатите обсъдиха на първо четене в четвъртък. Проектът бе подкрепен от управляващите и критикуван от дясната опозиция.

Вносители са депутати от левицата и от ДПС. Надя Антонова от Коалиция за България, която е сред вносителите, посочи, че измененията не са с цел привилегия на законодателния орган, а изравняване на статута му със статута на съдебната власт. Според нея така ще се засили ролята на парламента, защото процедурата по изготвянето на бюджета на законодателната власт ще се развива в парламента, а не извън него.

Алиосман Имамов от ДПС също подкрепи идеята за самостоятелен бюджет подобно на другите независими власти. Той допълни, че има промяна в конституцията, която задължава да бъдат направени съответните законови и подзаконови промени и освен това другите независими власти също имат самостоятелен бюджет.

Дясната опозиция обаче не одобри проектопредложението. Според лидера на ДСБ Иван Костов предложените промени изключват Народното събрание от системата на контрол на създаване и отчитане на бюджета. "Как Министерският съвет ще контролира законодателната власт да не си купува мерцедеси", попита той.

Костов посочи, че този бюджет създава нова излишна администрация, дублираща тази която действа в Министерството на финансите. По думите му това, което се предлага, е неуместно преди местните избори.

Зам.-министърът на финансите Кирил Ананиев, който присъства при гледането на проекта, обясни, че промените трябва да бъдат подкрепени като философия на първо четене и че на председателя на парламента не се дават повече правомощия, отколкото при другите самостоятелни бюджети.

Споделяне

Още от България