Народното събрание ратифицира единодушно присъединяването на Хърватия към ЕС

Народното събрание ратифицира единодушно присъединяването на Хърватия към ЕС

Единодушно Народното събрание ратифицира в петък на първо и второ четене Договора за присъединяване на Хърватия към Европейския съюз.

Документът е подписан на 9 декември 2011 г. в рамките на заседанието на Европейския съвет в Брюксел.

С подписването му Хърватия получава статут на наблюдател като това позволява на нейните представители да се запознаят с методите на работа на институциите на ЕС, за да могат да участват пълноценно в процеса на вземане на решения след присъединяването. Ратифицирането му ще доведе до успешен напредък на процеса на разширяване към страните от Югоизточна Европа.

В рамките на периода на ратифициране Европейската комисия ще наблюдава постигнатия напредък от Хърватия по изпълнението на Договора, се казва в становището на парламентарната комисия по външна политика и отбрана.

В договора за присъединяване е предвидено Хърватия да разполага със седем гласа в Съвета от общо 352 гласа. За приемането на законодателни актове с квалифицирано мнозинство ще се изискват минимум 260 гласа. Хърватският език ще бъде признат за официален език на ЕС.

Договорът за присъединяване трябва да влезе в сила на 1 юли 2013 г., след като бъде ратифициран от Хърватия и от 27-те държави - членки на ЕС.

На ратифицирането присъства председателят на Хърватския парламент Борис Шпрем.

Министърът на външните работи Николай Младенов отбеляза, че вотът за членството на Хърватия е вот за Европейския съюз като цяло и посочи, че предстоящото членство на Хърватия е ключов момент за политиката за разширяване на ЕС на Балканите. Младенов каза още, че присъединяването на съседните ни държави към ЕС е от стратегически интерес за страната ни.

Лидерът на БСП Сергей Станишев отбеляза, че е много радостно, че въпреки обективните и субективните трудности процесът на разширяване на ЕС продължава. Той декларира, че "БСП и ПЕС няма да се успокоят, докато всички страни от Западните Балкани не станат пълноправни членове на ЕС". Това е нужно бъдеще за целия регион и историческа мисия на ЕС, коментира Станишев.

Асен Агов от Синята коалиция декларира подкрепата на парламентарната си група за членството на Хърватия. Той също посочи, че общата мисия на България и Хърватия е за решаване на въпроса за интеграция на Западните Балкани и на целия балкански регион в ЕС.

Юнал Лютфи от ДПС заяви, че Хърватия е успяла в сравнително кратък срок да се справи с проблемите с корупцията, организираната престъпност и съдебната система и е страна, която споделя демократичните ценности като безусловно спазване на човешките права, върховенството на закона и свободата на словото. Лютфи отбеляза, че Хърватия е сред държавите, които могат да бъде сочена като пример за толерантна държава към своите малцинства.

Станислав Станилов от "Атака" поздрави хърватите, че са произвели референдум за членството си в ЕС и ги призова да продължат да държат високо "знамето на националната чест".

За хърватските граждани пълноправното членство в ЕС е всъщност завръщане вкъщи, заяви в приветственото си слово от парламентарната трибуна председателят на парламента на Хърватия Борис Шпрем след като ратификацията стана факт.


Шпрем благодари за подкрепата и изрази убеденост, че двете страни ще допринесат заедно за просперитета и стабилността както на региона, така и на целия ЕС.
България демонстрира и доказа своята подкрепа за региона много пъти през изминалите 20 години, посочи председателят на хърватския парламент. Той отбеляза, че страните ни имат близка история, подобни проблеми и са изправени пред едни и същи препятствия.

"Фактът, че станахте член на НАТО и ЕС шест години преди нас не ни отдалечи, а даде допълнителен импулс на двустранните ни отношения. Казват, че в политиката няма приятелства, а само интереси, но позволете ми да нарека хърватско-българските отношения приятелски, тъй като се разбираме и без превод, принадлежим към един и същ регион в Югоизточна Европа и работим съвместно за неговата стабилност и напредък", посочи Борис Шпрем.

Борис Шпрем каза, че преговорите за членство в ЕС са били трудни, но Хърватия е демонстрирала искреност и сега е "по-добра, отколкото преди преговорите". Показахме, че законите са еднакви за всички граждани, а безкомпромисната борба срещу корупцията и организираната престъпност днес е правило, а не изключение в Хърватия, отбеляза той.

Председателят на парламента на Хърватия припомни, че при произведения референдум през януари 66 на сто от гласувалите са подкрепили присъединяването към ЕС.

Споделяне

Още по темата

Още от България