Народното събрание се събира на 27 октомври

Опозицията се опасява, че решенията за бюджета и КТБ ще се вземат при служебния кабинет в услуга на редовния

Новият осемпартиен парламент ще бъде свикан на 27 октомври, като очакванията са дотогава ГЕРБ да са готови с управленската коалиция и формалностите с връчения проучвателен мандат за правителство да приключат скоро след това. Датата бе определена от президента Росен Плевнелиев в сряда след политически консултации, на които повечето партии са настояли за 20-22 октомври, но държавният глава защити решението си с необходимостта преди събирането на парламента да бъде свършена "техническа и политическа работа" и той да тръгне с бърз старт и добре подготвени решения. Опозиционни партии обаче заподозряха, че забавянето цели важни решения като актуализацията на бюджета и решаване на проблема с КТБ да бъдат взети при мандата на служебното правителство, а не от бъдещото редовно.

"Има спешни действия на Народното събрание, които не чакат никой, включително и създаването на новото правителство", заяви Плевнелиев на пресконференцията след консултациите. Той информира, че на срещата с представители на седемте партии (лидерът на "Атака" напусна срещата веднага след началото й) са обсъдени решенията, с които 43-ото Народно събрание (НС) трябва да се заеме неотложно.

Това са актуализацията на тазгодишния бюджет, подготовката на бюджета за 2015 г., решаването на казуса с Корпоративна търговска банка (КТБ) и енергетиката, като дебатът по тях трябва да започне още преди формирането на новия кабинет, за да се гарантира плавен преход.

"Това означава, че спешните задачи в държавата трябва да бъдат предмет на добра координация в последните седмици на служебното правителство и в началото на работата на 43-то НС", каза Плевнелиев. За да стартира по-бързо работата на парламента, Плевнелиев съобщи, че служебното правителство ще предостави детайлна информация на партиите за изпълнението на бюджета, а от се очакват БНБ данни за състоянието на КТБ.

Волен Сидеров, който съвсем предвидимо стартира и този парламентарен мандат с демонстративна провокация, напусна консултациите заради отказа те да бъдат предавани на живо, след което съобщи, че ГЕРБ и президентът са се договорили актуализацията на бюджета с 5 млрд.лв. да стане още преди съставяне на правителство.

Лидерът на БСП Михаил Миков настоя от своя страна новото редовно правителство да носи отговорността както за евентуална актуализация, така и за бюджета за следващата година.

Противоречия между партиите за старта на парламента

Плевнелиев заяви, че е преценил датата 27 октомври за учредяването на парламента, така че да осигури "време за подготовка, но не прекалено комфортно и не прекалено дълго".

Крайният срок за свикване на депутатите е 5 ноември. Предишният парламент бе свикан 9 дни след като ЦИК обяви състава му, а сега това ще стане на 22-рия ден.

"Не ни интересува ретроградният Меркурий, ще говорим с президента и ще чуем мнението и на другите политически сили", коментира преди срещата лидерът на СДС Божидар Лукарски, който единствен от участниците засегната темата за астрологическите "аргументи", тиражирани в някои медии, Борисов да не "бърза" да прави правителство поне до 26 октомври, когато приключва периодът на "ретроградния Меркурий".

Според Михаил Миков повечето партии са настоявали НС да бъде свикано седмица по-рано, но президентът е наложил датата 27 октомври, която по неофициална информация е била желана и от ГЕРБ.

"Смятам, че консултациите с най-големите политически партии приключиха и очевидно е невъзможно мнозинство между ГЕРБ и БСП поради идейни различия и между ГЕРБ и ДПС както заявиха от ГЕРБ. От тук насетне мнозинство ще има с другите партии, парламентът трябва по-скоро да проведе учредителното си заседание, защото е парадоксално да говори, че има редица натрупани проблеми”, каза Миков и настоя "да се премине към действие".

"Поисках от президента да бъде предоставена информация за действително състояние по изпълнение на бюджета. Второ, кабинетът, който бъде избран от НС, той трябва да носи отговорността както по отношение на евентуална актуализация, така и по отношение на внасяне на закона за държавния бюджет за 2015 година”, допълни Михаил Миков.

"Предложихме като оптимална дата 22 октомври, защото времевият порядък, който президентът очерта, ще хвърли евентуалното гласуване на правителството някъде през средата на ноември”, коментира и Румен Петков от АБВ.

Според него трябва да бъде направена оценка на служебното правителство, тъй като е направило "много бели, решения в кадрови план, които са изключително немотивирани".

"Дано президентът успокои малко министъра на отбраната и министъра на правосъдието, защото техните безумни решения ни хвърлят в един режим, който е вреден за българската държава и българското общество", каза Петков.

Сидеров също поиска Народното събрание да да бъде свикано максимално бързо – на 20 октомври.

Управляващите да разпишат точни приоритети и реформи

Плевнелиев изрази очакване новият парламент трябва да приеме декларация за приоритетите си.

"Обединихме се около това, че такава декларация за приоритетите е добра идея, но тя трябва да бъде инициирана от управляващото мнозинство", каза той.

Освен това според него е необходима и декларация за широко политическо съгласие за реформи.

"Реформите не могат повече да бъдат отлагани. Те са повече от ясни – дали е пенсионна, дали е в здравеопазването, дали е енергетика, дали е административна реформа, продължаване на реформата, сектор "Сигурност“, на реформата в системата на правораздаване. Мисля, че има пълен консенсус по това, че тези реформи трябва да се продължат", каза Плевнелиев.

Той за пореден път посочи, че избори след изборите не са алтернатива и приветства преговорите на ГЕРБ с парламентарно представените партии.

"Изключително съм впечатлен за добрия тон, за конструктивния подход. Пожелавам успех на тези разговори, които са много форматни...Оптимист съм, радва се на променения подход - повече смирение, добър тон", каза Плевнелиев.

Той отново увери, че няма да работи по създаването на каквито и да било формати и коалиции в президентската институция.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?