Народното събрание ще бъде закрито на 25 март, от 8 до 24 март - ваканция

Народното събрание ще бъде закрито на 25 март, от 8 до 24 март - ваканция

Депутатите ще се съберат за последно на 25 март, за да гласуват разпускането на 44-ото Народно събрание.

Решението бе прието в началото на заседанието на парламента в сряда. Предложението бе на ГЕРБ и беше подкрепено от 109 депутати, един беше против, а 40 се въздържаха. Точката бе приета без никакъв дебат.

Освен решението за последното заседание на настоящия парламент, в решението е предвидена и предизборна ваканция. Тя ще започне официално на 8 и ще продължи до 24 март. Последното редовно депутатско заседание обаче ще бъде на 5 март – датата, на която предизборната кампания започва официално.

Ако се наложи, може да бъде свикано и извънредно заседание. Това може да стане по искане на председателят, на на една пета от народните представители, на президента или на Министерския съвет.

По време на ваканцията депутатите могат да ползват служебен транспорт и ще им се признават само транспортни разходи за извънредни заседания, предвиждат вносителите Красимир Ципов и Александър Ненков.

По традиция парламентът не работи по време на предизборна кампания избори. Мотивите за това са основно два – част от депутатите са кандидати и така парламентът не се превръща в трибуна за предизборна агитация.

Мандатът на парламента е 4-годишен и според решение на Конституционния съд (КС) от 2001 г. започва да тече от датата на последните избори, които бяха на 26 март 2017 година.  

Споделяне

Още от Избори 2021

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?