Народното събрание ще работи извънредно заради министър Церовски

Парламентът ще работи в събота извънредно, за да приеме окончателно поправките в закона за пътищата, който предвижда въвеждане на винетна система за движение по републиканската пътна мрежа. Левицата обвини НДСВ, че се движи не по графика на парламента, а по този на министъра на строителството Валентин Церовски.

Днес заседанието оцеля на косъм. По разпореждане на председателя проф. Огнян Герджиков квесторите събраха оставените карти за регистрация от банките, където няма седнал депутат. След спешно привикване на народните избраници от кафето, бе събран кворум от 150 души в залата.

В четвъртък парламентът се разпусна, заради това че не бе събран кворум при сутрешната проверка - на работа бяха дошли само 112 души.

Левицата поиска днес да бъде удължено заседанието с два часа, за да се приемат поправките в закона за пътищата, но НДСВ прокара контрапредложение - да се прекрати работа в зала, защото след обяд има важно съвместно заседание на здравната и външната комисии за делото в Либия.

НДСВ прокара решение депутатите да работят в събота и да гледат закона за пътищата, който не успяха да приемат в края на миналата година.

Преди ваканцията приемането на закона се провали заради отсъствието на министъра на строителството Валентин Церовски. Тогава дори и депутати от НДСВ бяха бесни на Церовски и обявиха, че ще искат смяната му, защото не зачитал парламента.

Левицата обвини днес НДСВ, че губи авторитета си като се ръководи от графика на министрите, а не от своите отговорности при приемането на законите.

"Сега вашият министър на строителството, който преди Нова година беше някъде на четири часа път от София и не дойде да се приеме закона, след като направи цялата каша с винетната система, днес пак заради неговото пътуване в чужбина, вие не искате Народното събрание да си изпълнява графика в нормален ред, обяви депутатът от БСП Михаил Миков.

Винетната система трябваше да влезе в сила за товарните автомобили от 1 януари т.г., от 1 юли - за пътническите с над 7 места, а за леките коли - от 2005 г. Винетките са такси за движение по републиканската пътна мрежа, които могат да се плащат годишно или месечно.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?