Народното събрание свали депутатския имунитет на Павел Чернев заради хулиганство

79 депутати подкрепиха в сряда искането на главния прокурор за възбуждане на наказателно преследване срещу бившия заместник-председател на “Атака” “във връзка с причинената лека телесна повреда на Ивайло Дачов”, което е станало на 17 февруари т.г. в София. Против това искане бяха 14 народни представители, а шестима се въздържаха.

Народното събрание не разреши да започне наказателно преследване срещу Павел Чернев по второто искане на главния прокурор - отправена на 17 февруари в София закана за убийство на Андриана Митева. Против искането гласуваха 102-ма депутати, за снемането бяха трима, а двама се въздържаха.

Искането за свалянето на имунитета предизвика дебат в залата, като преобладаваха мненията то да не бъде подкрепено.

Независимият депутат Йордан Величков каза, че като член на временната комисия, разгледала казуса “Чернев”, е гласувал "против" снемането на имунитета. “Основният ми аргумент е, че двете деяния, за които се иска даване на разрешение за възбуждане на наказателно преследване, са несъставомерни”, добави той.

“За какво хулиганство може да става дума, когато двете страни се познават”, попита депутатът.

Според него крайно недостатъчни са и доказателствата по второто обвинение. “Освен липсата на достатъчно данни за извършени престъпления, бях против снемането на имунитета на Павел Чернев и по още една причина - за една година Народното събрание сне имунитета на около десет депутати, но какъв е резултатът от това – нулев”, каза Величков.

Борислав Китов от БНС каза, че с разглеждането на искане за сваляне на имунитет за подобно нещо много се обезценява Народното събрание. Той отбеляза, че с такава цел 40-то Народно събрание е създало и комисия по парламентарна етика, която би следвало да се занимава с подобни неща и да порицае Павел Чернев.

Георги Георгиев от "Атака" каза, че за пореден път депутатите стават свидетели на политически фарс. “Всичко, което се върши с Павел Чернев и преди това с Волен Сидеров, са политически поръчки, реванш без право на защита”, коментира Георгиев и каза, че няма да подкрепи искането на главния прокурор.

Мая Манолова от левицата припомни, че временната комисия призова Павел Чернев сам да се откаже от имунитета си и да докаже истината в съда. Според Манолова вероятно наказателната отговорност по обвинението в хулиганство и нанасяне на средна телесна повреда ще бъде заменена с административна глоба до 1000 лева. Гласувайки "за", ще дадем възможност на Чернев да докаже своята невинност пред съда, призова Манолова.

В реплика Бойко Ватев от БНС предложи парламентът да започне да сваля имунитетите на депутатите и за нарушение на Закона за движение по пътищата. “По-спокойно ще спят и управляващи, и опозиция тогава”, коментира той.

Павел Чернев заяви, че е имал възможност да поиска сам сваляне на имунитета си, но не го е направил, защото на 13 април Народното събрание прие декларация, в която "осъди хулиганските действия на Волен Сидеров и Павел Чернев на магистрала "Тракия", а малко по-късно съдебен акт намери трето лице за виновно за тези действия, но актът на парламента не е ревизиран. “Чаках повече от два месеца някой да има политическата и човешка доблест за това и сега ме мъчи въпросът защо се мълчи по такова вероломно разминаване между истината и това, което се намира в папките на парламента”, каза депутатът. Той попита защо днес Народното събрание се занимава с неговата особа. “Нито съм откраднал, нито съм се облагодетелствал, нито съм злоупотребил по служба, нито съм влязъл в корупционна схема, не съм разследван за нищо такова”, посочи Чернев.

Споделяне

Още от България