Нарушения в антидопинговия център отиват на прокурор

Открити от новото правителство финансови разминавания и нарушения при провеждането на обществените поръчки в Националния антидопингов център са дадени на прокурор, съобщи спортният министър Марияна Георгиев в сряда след заседанието на кабинета.

Нарушенията били открити при назначени от Георгиева проверки още след встъпването ѝ в длъжност. Техните резултати по най-бързия начин се изпращат на прокуратурата.

Инспекциите били провокирани от това, че от откриването си през 2010 г. антидопинговият център не е получил акредитация според изискванията на антидопинговата асоциация и антидопинговия кодекс. Центърът не функционира по стандартите за борба с допинга, посочи спортният министър.

Сред основните нарушения, които са открити в центъра, са липсата на план за допинг пробите и лабораторните анализи, липса на отчетност, ценоразпис за тези услуги. Нарушен е законът за обществените поръчки при оборудването на центъра за 5 млн. лв. Директорът на центъра Виолета Заркова е подписвала анекси при изпълнение на поръчките, без да има право на това. Разминава се и предоставената информация за извършените проби и анализи през 2012 г. и наличната документация в центъра.

"Разликата е 171 проби, за които е съобщено на комисията, че са извършени в Гърция и са платени, но няма никакви документи. Няма юрисконсулт, а са сключвани граждански договори, няма публикувани правила за съставяне на допинг екипите и за сертификациите на лицата, които да членуват в тези допинг екипи. В тези екипи членуват едни и същи лица, при това в роднински връзки със служители в антидопинговия център, без необходимите сертификати. Нарушен е и законът за държавния служител. Разминават се отчетите по обществените поръчки, а бюджетът само за 2012 година е с 13 корекции", посочи Марияна Георгиева.

Тя е назначила за временен директор на антидопинговия център действащия шеф на инспектората към Министерството на младежта и спорта Юлияна Борисова, тъй като Заркова била излязла в дълъг болничен отпуск.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?