Нарушения в работата на НЦИОМ отиват в прокуратурата

След като в неделя обяви, че Националния център за изучаване на общественото мнение (НЦИОМ) ще бъде закрит, а на негово място ще бъсе създадено звено, което да изследва ефекта от прилаганите закони, председателят на Народното събрание Михаил Миков съобщи, че предстои да бъде сезирана прокуратурата за нарушения в работата на центъра.

Пред БНТ във вторник Миков каза, че при планов вътрешен одит, възложен от предишното ръководство на парламента, но приключен сега, са открити нарушения, които "ще вървят в прокуратурата и ще бъдат последвани от определени отговорности".

Пред "Дневник" председателят на парламента уточнил, че е имало предварителен доклад, последван от обяснения на ръководителя на НЦИОМ Лидия Йорданова и през миналата седмица окончателно е приключила проверката. Заключенията от нея ще бъдат дадени днес на прокуратурата. Лидия Йорданова е в болнични от миналата седмица, след като е отказала на председателя на парламента да бъде освободена по взаимно съгласие. Тя не отговаря на мобилния си телефон.

Някои от изводите в одитния доклад пък публикува във вторник в. "Стандарт". Докладът обхваща периода 1 януари 2013 г. - 30 юни 2013 г. Сред констатираните нарушения са плащане на хонорари без договор, разпределяни на собствените приходи като вид парични бонуси чрез граждански договори, вместо превеждането им към републиканския бюджет.

За анкетьори в различните изследвания били наемани роднини на служители на центъра. Така общо 211 879 лв. са изплатени за анкетьорска дейност без подписан договор.

"НЦИОМ е заплащал на своите щатни служители за едни и същи дейности както възнаграждения по трудови правоотношения, така и по граждански такива. Така служителите получавали по 2 заплати на месец", се посочва в документа.

При одита са установени и нарушения при командировките на Лидия Йорданова, както и при външни договори на центъра, в които не са определени редът и начинът за формиране на цената на изследванията.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?