Нарушенията по САПАРД-мярка преоценени, били 20 на сто

Нарушенията по САПАРД-мярка преоценени, били 20 на сто

Новоназначеният шеф на програмата САПАРД Мартин Банов, чието встъпване в длъжност се оспорва заради бизнес връзките му със земеделския министър Валери Цветанов, само за два дни, в които бил в Държавен фонд “Земеделие“, направил преоценка на състоянието на САПАРД и се оказало, че констатираните нередности по мярка 2 не били 90, а 20 процента. Това заяви агроминистърът пред БНР.

По думите му твърденията, че проектите по тази мярка, която заедно още с две беше спряна за финансиране от Брюксел в началото на 2008 г., не са редовни и това ще доведе до спиране на финансирането на САПАРД, “няма нищо общо с истината“.

Самия вицепремиер Меглена Плугчиева обаче заяви преди време, че няма никакъв шанс за България да спаси финансирането по мярката за закупуване на селскостопанска техника, от която изникна далаверата за 7.5 млн. евро на групата “Николов-Стойков“.

“И тези хора, държавници или общественици, които твърдяха това нещо на общественото мнение, трябва да понесат съответно порицание за това нещо. Мартин въз основа на това, което той провери и на тези анализи, които се правят, се установи, че в 100 проекта от цялата мярка 2, която обхваща 332 проекта, общо взето, или 350, от тях, от тези 100 проекта са проверени 70 и от тези 70 при 64 са установени известни нередности. Значи между 90 процента и примерно 20 процента за нередности, евентуални нередности, има огромна, огромна разлика. И по този начин се манипулира общественото мнение“, каза Цветанов.

Той каза още, че в момента се прави анализ на досегашните одиторски мисии. “И искам да ви кажа, че вероятно до края на тази седмица и началото на другата седмица всички такива параметри и твърдения за свързани лица, за съмнения и т.н. ще отидат назад в историята“, заяви земеделският министър.

Той посочи още, че през последните три или четири месеца, вместо да се разглеждат проектите по САПАРД, те били давани за становище директно на ДАНС или на прокуратурата и са чакали становището на прокуратурата дали има конфликт на интереси или няма, за да бъде изплатено. Това било “нещо, което е абсурдно, нещо, което е в... дълбоко ме смущава и притеснява...“, посочи Цветанов.

Само преди седмица ръководителят на програма САПАРД и зам.-председател на Държавен фонд “Земеделие“ Константин Паликарски подаде оставка от поста заради конфликт с Ализан Яхова, която тогава все още беше изпълняващ длъжността шеф на фонда. Тя стана титуляр заедно с назначението на Мартин Банов. Паликарски и по-рано бе критикуван за “прекалените“ проверки от зам.-министъра на земеделието и храните Димитър Пейчев, който отговаря за европейското финансиране

Според Цветанов, “ако не се пречи на екипа, ако не се скандализира излишно работата на професионалния екип на САПАРД, ако не се преекспонира всичко това, което е свързано със САПАРД, ако не се спре незабавно с това на САПАРД да му се прави черен пиар и да се изкарва най-криминалната и черна предприсъединителна програма на България, аз ви казвам, че в много скоро време ние сме в състояние тук до месец, месец и половина да изчистим нещата в много бърз порядък“.

По думите му България е доказала, че може затегне колана, но “до такава степен сме го затегнали, че почти сме се самоудушили“.

“Аз... екипът, моят в момента и този, който е на разплащателната агенция на САПАРД, го приемам като мисия. Тук не става въпрос за някакви шайкаджийски работи или замазване в това. Аз искам подкрепа от общественото мнение, нали, искам подкрепа от медиите, заповядайте, вижте как ще работи екипа, за да стане

ясно за какво става дума“, каза още агроминистърът. Той дори покани регионалните медии да се включат в проверки, които извършвали екипи на общинските земеделски служби, за да може да се извършат плащания на над 2 хиляди земеделски производители, за които е доказано, че няма нищо досега.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес