Нарушенията с контролиран вот растат за сметка на организационните

Дежурни проблеми с агитация, купени гласове и засичащи принтери

Избиратели чакат на опашка във Варна. Сн. БГНЕС

На сегашните евроизбори организационните проблеми по гласуването са намалели от дежурните две трети от нарушенията до под 50 процента, но в същото време се забелязва огромен ръст на схемите за контролиран вот за сметка на индивидуалното купуване на гласове. Тоест за масирано, организирано въздействие и подчинение на гласоподаватели да гласуват по определен начин, коментира пред БНТ в неделя председателят на Асоциация "Прозрачност без граници" Огнян Минчев.

 

Въпреки неговите констатации през целия ден не спряха сигналите от различни партии за нарушения, свързани със забранената агитация в изборния ден, купуване на гласове, а с настъпването на времето за предаване на изборните резултати се появиха проблеми и с принтерите в избирателните секции.

 

До 22.00 часа в неделя вечерта са образувани общо 19 дела за изборни престъпления, съобщиха от прокуратурата.

Най-много (15) дела са образувани в големия Апелативен район – София, който обхваща на практика цяла Западна България. Две дела са образувани в района на Бургас и две в района на Пловдив. Образуваните в изборния ден прокурорски преписки са общо 388, но 282 са прекратени без данни за извършени престъпления. По останалите 106 проверките продължават.

Сигнали за нарушения и купуване на гласове масово се подават във всички големи градове, информира БНР. Много жалби за нарушения са подадени в РИК – Стара Загора. Една от тях - за раздаване на пари от бял автомобил пред една от секциите, е проверен от полицията, но не е потвърден.

 

Прокуратурата се е самосезирала по случая с общинския съветник от Пазарджик Илия Джамбазов, за когото местни твърдят, че участва в схема за купуване на гласове. Той е заснет по време на разговор за осигуряване на 200 гласа, като поръчката е от популярна партия.

 

Съобщава се и за общински съветник от Панагюрище, който е бил задържан в местното полицейско управление. По отношение на Стоян Петрички не е издадена заповед за арест и се намира в полицейски коридор с нареждането да остане там до края на изборния ден. От полицията отказват коментар с мотив, че действията им по разследването на търговия с вот се съгласуват с Районната прокуратура в Пазарджик, допълва БНР.

 

"Притесненията ни за лоша организация не се оказаха безпочвени", коментира в неделя Калин Славов, изпълнителен директор на "Прозрачност без граници", според когото се наблюдава забавено отваряне на секции, смяна на членове на СИК, някои са идвали без удостоверенията си. В "Прозрачност без границии" има оплаквания за разтваряща се бюлетина. Славов посъветва гражданите да последят внимателно поставянето на втори печат.

 

Карлос Контрера от сдружение "Младежи за Балканите" също смята, че има проблеми с организацията. "Регистрирали сме около 1500 наблюдатели в цялата страна. направили сме изборна карта, защото имаме съмнения за определени региони. Примерно, регион Сливен и по-точно квартал "Надежда", каза Контрера пред БНР. Общо над 50 000 наблюдатели са регистрирани за изборите у нас.

 

От предизборните щабове на ГЕРБ и БСП съобщиха за подадени десетки жалби в районните избирателни комисии.

 

ГЕРБ в Пазарджик внесе в Районната избирателна комисия два сигнала, обединени в една жалба, за купуване на гласове в Пещера, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. Първият сигнал е за неправомерна агитация от две групи мъже и раздаване на пликове на избиратели в двора на основно училище "Любен Каравелов", където има 5 секции. Единият от агитаторите е разпознат като Ангел Филипов, регистриран като застъпник от БСП. Вторият сигнал е за секция номер 8, по-известна като "Турското кафенe". В нея избирателите гласуват, след като са преминали в близката сладкарница, за да се подпишат в партийни списъци, съобщиха от ГЕРБ.

 

По-късно от предизборния щаб на левицата в Пещера опровергаха изнесената информация - Ангел Филипов е "пълномощник", а не "застъпник" и притежава документ по изискванията на Изборния кодекс. "Не раздава никакви пликове, а торбички с храна на членовете на СИК, застъпници и пълномощници", заявиха още от щаба.

 

Сигнал за организирано извозване на ромско население до изборната секция и обратно в русенското село Тетово е подаден от ГЕРБ. Жалбата е до МВР и РИК. "Транспортът се осъществява с леки автомобили: "Форд Мондео", светлосив металик, с регистрационен номер Р2503АР, и "Фиат комби", светлосив металик, с регистрационен номер Р8325АК", се посочва в съобщението на ГЕРБ.

 

Внесен е и сигнал за купуване на гласове в село Душево, община Севлиево, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ. В сигнала е посочено, че в секции 49 и 50 в селото двама мъже недвусмислено напътстват хора как да упражнят правото си на глас, показвайки им копие на интегрална бюлетина. Двамата постоянно обикалят селото и превозват хора до секциите, се посочва още в жалбата, в която е записан и регистрационният номер на автомобила.

 

Два сигнала за нарушения на изборното законодателство в Девня е подала БСП до Районната избирателна комисия (РИК) във Варна и Централната избирателна комисия (ЦИК). В първия се посочва, че се осъществява организирано извозване на избиратели от конкретно лице до секция в Девня, кв. "Изворите", където те гласуват. Във втория сигнал пише, че има необичайно струпване на много хора пред частен дом на ул. "Съединение" в града, които след това се отправят организирано да гласуват.

 

От ГЕРБ съобщиха и за няколко случая на неправомерна агитация - в село Блатска, община Хаджидимово, са разпространени агитационни материали на ДПС и АБВ в района на избирателна секция, а в нощта срещу изборния ден в дискотека в Гоце Делчев се сервирали бутилки с алкохол с агитационен стикер на БСП.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014