НАСА крие от американците истинския брой за авиопроизшествията

НАСА крие от американците истинския брой за авиопроизшествията

Националната агенция по астронавтика и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) е решила да не публикува  данните от изследване, посветено на нивото на безопасност на въздушните полети, съобщи в понеделник АП.

Специалистите обяснили, че при въздушните полети се случват по-често аварийни ситуации, отколкото признават властите. Например произшествията със самолети заради сблъсък с птици или непредвидено излизане от пистата за излитане се случват два пъти по-често, отколкото твърди официалната статистика.

За да не плащат пасажерите, обаче от НАСА решили да скрият мащабното изследване, проведено сред 24 хил. пилоти на различни авиокомпании в продължение на четири години. Изследването приключило през 2006 г., но от НАСА заповядали на социологическата агенция, провеждаща анализа, да изтрие от компютрите всички данни. За съдържанието на унищожените файлове разказал на Асошиейтед прес източник от НАСА, пожелал анонимност.

Официалните представители на космическата агенция оправдали неразпространяването на данните с конфиденциалността на проведеното запитване.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?