НАСА представи наследника на телескопа “Хъбъл”

НАСА представи наследника на телескопа “Хъбъл”

Американската агенция за космически изследвания НАСА представи в петък модел на космически телескоп, който според учените може да заснеме най-отдалечените части на Вселената, съобщи ББС.

Космическият телескоп “Джеймс Уеб” трябва да замести вече остарелия “Хъбъл”. Той ще бъде по-тежък от своя предшественик, ще бъде издигнат на по-голяма височина над Земята и ще има по-голямо огледало, способно да “вижда” по-надалеч.

Новото съоръжение трябва да бъде изведено в орбита през 2013 година. Струващият 4,5 милиарда долара уред ще бъде качен на 1.5 милиона километра от Земята.

Телексопът ще бъде 24 метра дълъг и 12 метра висок и ще бъде въоръжен с шестоъгълно огледало с диаметър 6,5 метра. Това е почти три пъти по-голямо огледало от това на “Хъбъл”.

Сега действащият космически телескоп бе качен в орбита през 1990 година. Той изцяло изпълни целите, с които бе създаден, изпращайки на Земята детайлни снимки на Слънчевата система, на отдалечени звезди и планети извън нашата система и на галактики, формирали се малко след Големия взрив.

Според учените, “Джеймс Уеб” ще даде възможност за надникване на по-големи разстояния и дори до времето, в което се формирала Вселената. “Наистина ние имаме нужда от доста по-голям телескоп, с който до видим по-назад във времето до момента, в който е създадена Вселената”, заяви Едуард Уейлър, директор на центъра за космически полети на НАСА ”Годард”.

Когато телескопът бъде готов, той ще бъде изстрелян с помощта на европейската ракета–носител “Ариана”. Програмирано е той да работи приблизително 10 години. До 2013 година навършилият тогава 23 години телескоп “Хъбъл” ще продължи да функционира. НАСА планира да изпрати астронавти за коригиране на неговата работа през 2008 година. 

Споделяне

Още от Свят