НАСА пуска нова сонда до Марс през 2020 г.

От американската космическа агенция съобщиха, че пристъпват към заключителен етап в проектирането на следващата сонда, която ще се отправи към Червената планета.

Ако всичко върви по план, сондата ще напусне земната орбита през август 2020 г. и година по-късно ще се приземи на Марс в търсене на следи от живот.

В основата на апарата ще стои настоящият му събрат - "Кюриозити" (Curiosity). Подобренията ще бъдат главно върху техниката на борда на малкия колесен робот - по-чувствителна камера, микрофон и по-големи колела.

Тъй като основната цел на мисията ще бъде търсене на живот или следи от него, апаратът ще бъде снабден и с инструменти за вземане на проби и техния анализ на място.

НАСА отдавна си е поставила като дългосрочна цел изпращането на експедиция на Марс, но засега космическата агенция се ограничава само с изследвания на атмосферата и почвата.

За проекта са предвидени 2 млрд. щатски долара, но тъй като ще се взаимства от сегашния "Кюриозити", по предварителни изчисления ще могат да се икономисат 500 млн. долара.

Споделяне
Още от Общество

Вярвате ли на приказката на Божков за Али Баба и подкупите към управляващите?