НАСА пуска нова сонда до Марс през 2020 г.

От американската космическа агенция съобщиха, че пристъпват към заключителен етап в проектирането на следващата сонда, която ще се отправи към Червената планета.

Ако всичко върви по план, сондата ще напусне земната орбита през август 2020 г. и година по-късно ще се приземи на Марс в търсене на следи от живот.

В основата на апарата ще стои настоящият му събрат - "Кюриозити" (Curiosity). Подобренията ще бъдат главно върху техниката на борда на малкия колесен робот - по-чувствителна камера, микрофон и по-големи колела.

Тъй като основната цел на мисията ще бъде търсене на живот или следи от него, апаратът ще бъде снабден и с инструменти за вземане на проби и техния анализ на място.

НАСА отдавна си е поставила като дългосрочна цел изпращането на експедиция на Марс, но засега космическата агенция се ограничава само с изследвания на атмосферата и почвата.

За проекта са предвидени 2 млрд. щатски долара, но тъй като ще се взаимства от сегашния "Кюриозити", по предварителни изчисления ще могат да се икономисат 500 млн. долара.

Споделяне