НАСА склони пред Русия за изстрелването на "Союз"

НАСА ще успее да поправи повредите в компютрите на Международната космическа станция (МКС), докато руският кораб "Союз" бъде изстрелян в събота, предаде Би Би Си. Съобщението бе направено, за да намали напрежението, след като Русия обяви окончателното си решение за изстрелване на "Союз" въпреки настояванията на НАСА полетът да се отложи. Корабът "Союз" трябва да излети с трима души на борда - командирът Мусабаев, бордният инженер Юрий Батурин и туристът Денис Тито.

BGTEAM @ BATM Advanced Communications

Причината за молбата на НАСА е, че все още има проблеми с командните компютри на борда на МКС. НАСА предупреди, че ако "Съюз" бъде изстрелян, това може да застраши сигурността на всички на борда на МКС.

Според НАСА совалката "Индевър" ще трябва да остане скачена със станцията поне още два дни, за да има време за отстраняване на повредата. При това положение, ако руският кораб излети в събота, при скачването си с МКС, той ще се приближи на опасно разстояние до американската совалка. Говорителката на НАСА Никол Клутие съобщи, че вторият компютър на станцията вече работи, третият в момента зарежда нов софтуеър, а първият ще бъде подменен с нов компютър, който се намира на борда на "Индевър".

Руски специалисти, цитирани от АП, изразили тревога, че совалката може да засенчи радио-сигнала от системата за скачване на МКС и така да застраши операцията по скачването на Союз. Юрий Семьонов обаче заяви пред ИТАР-ТАСС, че няма пречки корабът Союз да се скачи с МКС, докато совалката Индевър все още е свързана със станцията.

Самият Денис Тито, американският милионер, който плати на Руската космическа агенция, за да го качи до МКС каза, че проблемите с полета му са чисто технически, а не политически. Командирът на екипажа на "Союз" Талгат Мусабаев също отхвърли предположенията, че ситуацията на МКС е нарочно предизвикана от американците, за да попречат на полета на Денис Тито.

Споделяне

Още от Свят