НАСА установи контакт със "Спирит", ЕКА получи забележителни снимки от Марс

След като два дни нямаше сигнал от сондата "Спирит", която е на повърхността на Марс, в петък учените от американската космическа агенция НАСА са успели да осъществят 20 -минутна комуникация.

Сондата е изпратила ограничени сигнали в директен отговор на команди от Земята, каза ръководителят на проекта Пит Тайсинджър, цитиран от Си Ен Ен. Той добави, че ще бъдат направени нови опити за връзка.

Сигналът е засечен от сателитния комплекс на НАСА, разположен близо до испанската столица Мадрид.

Комуникацията бе прекъсната в сряда, но контролният екип запази надежда, че връзката ще бъде възстановена, тъй като са получени сигнали, че сондата работи.

Пит Тайсинджър заяви по-рано, че има много сериозна аномалия във връзката със сондата-робот и е възможно тя да се дължи на грешки в софтуера на компютъра, но не се изключва и вероятността за повреда в източника на енергия.

Сондата кацна на Марс на 3 януари в рамките на мисия за търсене на следи от живот там.

В същото време вниманието на учените е фокусирано върху безопасното приземяване на близнака на "Спирит" - "Опортюнити", която трябва да кацне от другата страна на Марс.

Междувременно Европейската космическа агенция (ЕКА) разпространи първите резултати от сондата "Марс Експрес", която обикаля около Червената планета.

Данните включват забележителни снимки, с много висока резолюция, предаде Би Би Си.

Изображенията показват повърхност, която прилича на останки от долина, прорязана от река и частици, напомнящи прах, идващ от ръба на кратер.

Ръководителят на екипа учени от ЕКА Дейвид Саутууд заяви, че това е само началото и че ще има много повече новини през следващите две години.

Споделяне

Още от Свят