Парламентът в Симферопол прие Декларация за независимост

Насърчаван от Москва, Крим се отдалечава все повече от Украйна

Киев създаде национална гвардия и обвини Русия, че саботира световната система за сигурност

Парламентът на Крим подготвя насрочения за неделя референдум за присъединяване към Русия, въпреки че Западът и Украйна обявиха, че няма да го признаят за легитимен. Върховният съвет на автономната република прие във вторник декларация за независимост. Върховната Рада в Киев отговори с ултиматум, че ще разпусне парламента в Симферопол, ако до утре не отмени референдума.

В навечерието на кримския референдум пък Руската Дума се готви да приеме закон, позволяващ присъединяване на нови територии по тяхно желание.

Декларацията за независимост

Парламентът на Крим прие декларация за независимост на украинската автономна република, което е нужно за свикването на референдум, съобщи ИТАР-ТАСС във вторник.

"Този документ е необходим за провеждането на референдума и последващото възможно влизане на Крим в състава на Русия", каза пред агенцията източник от местните власти, уточнявайки, че приемането на декларацията е техническа процедура.

В съобщение на сайта на Върховния съвет на Автономна република Крим се казва, че за декларацията са гласували от 78 от 100 депутати.

В документа се отбелязва, че "ако на референдума на народите на Крим на 16 март се реши Крим, включително Автономна република Крим и град Севастопол, да влязат в състава на Русия, след референдума Крим ще бъде обявен за независима и суверенна държава с републиканска форма на управление".

При съответните резултати на референдума Република Крим, като независима и суверенна държава, ще се обърне към Руската федерация с предложение за приемане на базата на междудържавен договор в състава на РФ в качеството на нов субект на РФ", гласи текстът на декларацията. В него се подчертава, че Република Крим ще бъде демократична, светска и многонационална държава.

Декларацията за независимост освен това се позовава между другото и на мнението на Международния съд за Косово. В нея се казва, че парламентът на Крим и градският съвет на Севастопол са взели това решение, "изхождайки от Устава на ООН и редица международни документи, които гарантират правото на народите на самоопределение, и вземайки предвид, че Международният съд на ООН, на 22 юли 2010 г. във връзка с Косово, потвърди факта, че едностранното обявяване на независимост на част от държава не нарушава нито една норма на международното право.

Парламентарната декларация е съпътствана от поредните силови действия, които все повече отдалечават Крим от Украйна. Проруски милиции поеха контрола над летището в столицата на Крим Симферопол и забраняват всички полети с изключение на пристигащите от или заминаващите за Москва, предаде Франс прес.

Милициите забраняват на журналисти да разговарят с летищни служители. Един от въоръжените мъже, представил се като Иван, заявил, че милициите блокират контролната кула и пистите и допускат излитане и кацане само на полети от и за Москва. Целта била да се попречи на идването от Киев на "поддръжници на Бандера", добавил той, имайки предвид украинския националистически лидер Степан Бандера, който е сътрудничил на нацистка Германия преди тя да го хвърли в затвора.

Журналист на Франс прес, който заминал тази сутрин от Киев за Симферопол, съобщи, че полетът му е бил отклонен към Одеса, а след това се е върнал в Киев.

Железопътният транспорт с останалата част на Украйна засега не е прекъснат, но пътниците, особено млади хора с големи сакове, са претърсвани на пристигане в Симферопол от проруските милиции.

Руската Дума готви насрещен закон

Руските депутати ще разгледат на 21 март законопроект, позволяващ в Руската Федерация да се включи чуждестранен субект, изявил такова желание - както Крим - в случай на провал на държавата, към която принадлежи. Текстът е включен в дневния ред на руската Дума за 21 март, пет дни след насрочения за неделя референдум в Крим, съобщиха представители на долната камара на руския парламент.

В момента руският закон допуска включване на чужда територия в Руската федерация, само ако бъде подписано споразумение между Москва и чужда държава. Това може да бъде самата територия, ако тя е независима, или държавата към която тя принадлежи.

Това изключва присъединяване на Крим към Русия, защото новите управляващи в Киев защитават властта си над тази територия.

Предложението, внесено в Думата, позволява да не се сключва такова споразумение "при липса на суверенна и ефикасна власт, която защитава и зачита правата и свободите на гражданите" в чуждата държава.

Отговорът от Киев

В отговор на предприетите от Крим и насърчавани от Москва стъпки за отделяне от Украйна във вторник украинската Върховна Рада предупреди кримския парламент, че ще бъде разпуснат, ако до утре (сряда) не отмени насрочения за 16 март референдум за присъединяване към Русия.

Украинският временен премиер Арсений Яценюк пък обвини Русия, че с навлизането си в Крим се опитва да саботира световната система за сигурност. "Това не е двустранен конфликт. Това са действия на Руската федерация, целящи да саботират системата за глобална сигурност", каза Яценюк, който пътува за САЩ за разговори с президента Барак Обама.

Пред парламента в Киев Яценюк заяви, че Украйна остава отворена за прозрачни преговори с Русия за изграждане на нови отношения, при които Москва признава украинската независимост и териториална цялост.

Западните държави предложиха създаването на контактна група. Подкрепям контактите с представители на европейските страни и САЩ, посочи премиерът.

Той призова депутатите от Върховната Рада да приемат обръщение към страните гаранти по Будапещенския меморандум от 1994 г. да гарантират независимостта и териториалната цялост на Украйна.

Украйна ще се обърне към страните гаранти на сигурността за техническа и военна помощ, заяви пред парламента и.д. президент на Украйна и председател на Върховната Рада Олександър Турчинов.

"Приведохме въоръжените сили в пълна бойна готовност, проведохме учения и ясно виждаме в какво състояние са те. Започваме да възстановяваме армията", отбелязва той.

Той съобщи, че украинският Съвет за национална сигурност и отбрана е решил да формира "национална гвардия", използвайки за основа вътрешните войски на страната.

Съветът решил освен това да обяви частична мобилизация в редиците на въоръжените сили и националната гвардия. "Ще мобилизираме само отслужили вече доброволци", уточни Турчинов.

По думите му вътрешното министерство ще осигури основните нужди на Националната гвардия на Украйна. Страната обаче се нуждае също от техническа и военна помощ, отбеляза президентът. "Първият въпрос на заседанието на Върховната Рада е отправянето на молба към страните гаранти на нашата сигурност да изпълнят задълженията си", каза той.

Във вторник украинският Национален съвет за телевизия и радио задължи интернет доставчиците да прекратят излъчването на пет руски телевизии най-късно до 17 ч. по Гринуич. Спира се излъчването на телевизиите "Россия 1", "Россия 24", "ОРТ", "РТР Планета" и "НТВ-Мир". Решението се обяснява с необходимостта да се гарантира информационна сигурност в съответствие с решение на украинския Съвет за национална сигурност и отбрана от 1 март.

Националният съвет за телевизия и радио препоръчва да се осигури излъчване на украински телевизии.

По-рано властите на Крим изцяло прекратиха аналоговото излъчване на всички украински телевизии, припомня ИТАР-ТАСС.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?