Насърчителна банка сваля обезпеченията по кредитите до 85%

Насърчителна банка ще свали до 85% обезпеченията по кредитите за малки и средни фирми до 85%. В момента обезпеченията по кредитите, отпускани от банките в страната, са между 120% и 150%.

Облекчението стана възможно, след като Европейският инвестиционен фонд отпусна гаранционна линия от 7 млн.евро на банката. Споразумението бе подписано в сряда от главния изпълнителен директор на европейския фонд Франсис Карпентър и изпълнителните директори на Насърчителна банка Димитър Димитров и Сашо Чакалски.

С помощта на гаранционната линия, банката ще кредитира при облекчени условия проекти на обща стойност минимум 19 млн. евро. От тези кредити ще могат да се възползват всички малки и средни предприятия, регистрирани в България, с персонал до 100 работника. Минималният срок на заемите е 3 години, а максималният - 10 години. Размерът на единичния кредит е от 20 000 до 1 млн. евро. Гратисният период по заемите е до 3 години.

Заемите ще се отпускат в рамките на сега действащите инвестиционни кредитни програми на Насърчителна банка. Кандидатстващите фирми трябва да имат потенциал за растеж и да създават нови работни места.

Насърчителна банка е първият одобрен от Европейската комисия и Европейския инвестиционен фонд финансов посредник, от всички страни кандидат-членки за присъединяване към Европейския съюз.

Гаранционната линия, предоставена от Европейската комисия и управлявана от Европейския инвестиционен фонд, трябва да се усвои от 1 юли т.г. до 31 декември 2005 г. При успешно усвояване, Насърчителна банка ще има възможност да кандидатства за увеличаване на нейния размер.

Европейският инвестиционен фонд е публично частно сдружение между Европейската инвестиционна банка - с 60,75%, ЕС, представляван от Еврокомисията с 30 %, както и 30 държавни и частни банки от Евросъюза. Фондът управлява 7 милиарда евро, разпределени между капиталови участия и гаранции за малки и средни предприятия. Рейтингът на фонда според агенция "Стандарт енд Пуърс" е три пъти "А".

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?