Насърчителна подписа за 10 млн.евро кредитна линия със скандинавската Нордик банк

Насърчителна банка подписа във вторник договор за 10 млн.евро кредитна линия със скандинавската банка за развитие "Нордик инвестмънт банк". Линията ще се използва за малкия и среден бизнес в България.

Подписването стана по време на посещението на премиера Симеон Сакскобургготски в Швеция, в присъствието и на колегата му Йоран Першон.

Кредитната линия от 10 млн. евро ще се усвоява на 5 транша в срок до 15 декември 2007 г., уточниха от Насърчителна банка. Срокът на заема е 10 години, а гратисният период е до 2 години от датата на усвояване на всеки един от траншовете.

Със средствата Насърчителна банка ще отпусне дъгосрочни инвестиционни кредити на малки и средни предприятия общо за около 20 млн. евро.

Заемите ще се одобряват както по сега действащите програми на банката, така и по една нова - "Нордическа програма". По нея с приоритет ще се разглеждат проекти за закупуване на технологично оборудване, машини, съоръжения и услуги от Финландия, Швеция, Норвегия, Исландия и Дания. В момента Насърчителна банка отпуска кредити с до 10-годишен срок на погасяване и до 3 годишен гратисен период.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: