Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Населението на България ще намалее с една четвърт в следващите 20 години

8 коментара
Населението на България ще намалее с една четвърт в следващите 20 години

Населението на България се очаква да намалее с една четвърт в следващите 20 години до 2040 година, сочи прогноза на учени от БАН и Софийския университет. Прогнозата е разработена в три варианта - тенденциален, при който е заложено запазване на тенденциите от досегашното демографско развитие, оптимистичен - при който се предполага повишаване на равнището на раждаемост и коефициента на плодовитост и песимистичен - с влошаване на демографските процеси. Най-вероятен е вариант в границите между реалистичния и песимистичния сценарий. Автори на анализа са доц. д-р Надежда Илиева, ръководител на секция "Икономическа и социална география" в Националния институт по геофизика, геодезия и география при БАН, и доц. Георги Бърдаров – доктор по география на населението и селищата, ръководител на катедра "Социално-икономическа география", зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

И при трите варианта на прогнозата се предвижда намаление на населението, но с различни темпове. Според различните варианти населението ще достигне между 5 милиона и 79 хиляди души при песимистичния вариант - 5 милиона 359 хиляди при тенденциалния и 5 милиона и 800 хиляди при оптимистичния.

Очаква се градското население да достигне 79% през 2040 г. В условията на задълбочаваща се демографска криза бъдещото развитие на градовете включително и големите, ще се определя от възможностите им да задържат и привличат към себе си население. Градовете, които успеят да бъдат гъвкави и да се развиват в динамично променящите се условия, ще успеят да привлекат не само капитали, но и население, коментира тя. В тези условия малките населени места, включително малките градове, до голяма степен ще се окажат неподготвени за тази конкурентна среда, като допълнително утежняващ фактор ще се окаже силно застарялото население в тях, недостатъчната работна сила, както и ниско квалифицираната работна ръка.

Обезлюдяване, демографски пустини

Най-голямо увеличение се очаква да настъпи в групата на градовете с под 3000 души население, като при последното преброяване тази група формира 68% и ще достигне 81% през 2040 г.

Със силен интензитет на депопулация - намаление от 20-60 процента на населението, попадат 36% от населените места в страната, а с критична степен по интензитет на намаляване на населението (от 60 до 80%) - 22% от населените места. За съжаление с най-голям дял ще бъдат населените места с безвъзвратно висок интензитет с намаление на броя на населението с над 80 процента, обясни доц. Илиева. Между 2001 и 2019 г. тук попадат 249 села, като до 2040 г. ще се наблюдава седемкратно увеличение. Към тази група не се включва нито един град.

Тревожна тенденция е не толкова намаляването на гъстотата на населението общо за страната, а изменението ѝ в регионален аспект. Отпадането на селища и намаляването на населението водят до появата и разширяването на т.нар. демографски пустини (територии, в които гъстотата на населението е под 10 души на кв.км.). През 2016 г. такива територии обхващат 23 на сто от страната, а през 2040 г. се очаква достигнат 69 на сто от територията на страната.

4 тревожни демографски тенденции

Доц. Георги Бърдаров отбеляза, че в България има четири притеснителни демографски процеса, като според него два от тях са логични и нормални и на тях не може да се повлияе, но другите два трябва да се обърнат, за да се подобри ситуацията. Нормалните и естествени демографски процеси са свързани с ниската раждаемост и застаряването на населението. Раждаемостта у нас дефакто е ниска, но това е нормален процес, характерен за целия развит свят, резултат от все по-високото ниво на образование, динамиката на живота и технологиите, все по-отговорното родителство и новите реалности. На този процес не можем да повлияем, обясни той. Застаряването на населението също е нормален и логичен процес, резултат от медицината, образованието, стандарта на живот, обясни той. Според данните средният брой деца, раждани от жена на фертилна възраст в Европа варира от 1.1 до 1.9, като за България е 1.6. Коефициентът на раждаемост в Европа варира от 7.6 промила до 12.9 промила, като България има 9 промила. Тоест ние съвсем нормално се вписваме в тази демографска картина на ЕС, обясни доц. Бърдаров. По отношение на застаряването на населението само преди 120 години средната продължителност на живота в Европа е била 33-35 г., максимум до 40 години. Днес средната продължителност е 83-85 години, и съвсем скоро ще достигне 90 години. Застаряването на население е нормален процес, характерен за целия развит свят и ще стане характерно и за целия свят.

Основните демографски проблеми са: съотношението младо-възрастно население поради липсата на младо активно население и нелогично големите териториални демографски диспропорции в страната.

В разрез със случващото се в развития свят обаче е свръхвисоката смъртност и острият дефицит на младо, трудоспособно население. Доц. Бърдаров уточни ,че данните са отпреди пандемията от коронавирус.

Ужасяващата смъртност преди пандемията

Преди пандемията България беше на първо място в цяла Европа по смъртност и на едно от първите места в света. Най-високите нива на смъртност се определят в Северозападна България, като на ниво област те надхвърлят 20 промила - Видин 22.9 промила, Монтана - 21.8, Ловеч - 20.9. Няма административна единица в ЕС на областно ниво, където смъртността да надхвърля 20 промила. Имаме общини, където смъртността надхвърля 30, 40, дори 50 промила. В световен план, преди пандемията, такава смъртност за света имаше само в територии в Африка и Азия, поразени от болестни пандемии или в тежки военни конфликти. Той даде пример с община Георги Дамяново - 40 промила, Бойница - 51.8 промила смъртност. Причините са пълният срив на здравната система в тези региони, липсата на младо население и относителната бедност на населението, смята ученият.

Демографска депресия

Населението на 65 и повече години в България е вече около 21%, във Видин достига почти 30 процента, както и в Габрово. Коефициентът на демографско заместване например, който показва на 100 излизащи в пенсионна възраст в съответната година на съответната територия, с колко работещи са заменени за съответната година на съответната територия, за България през 2001 г. е бил 100 на 124, за 2017 г. е бил 100 на 64, тоест на сто пенсионирани едва 64 влизат в активна възраст, а в области като Видин, Габрово , Смолян то е около 100 на 40.

На базата на изследването учените са направили демографска подялба на областно ниво в България, съобразно основните демографски показатели, и са определили три ареала.

Първият ареал са региони в тежка демографска криза (демографско депресивни региони), естественият прираст в тях е от минус 10 промила (при естествен прираст на България минус 6.7 промила, с който е на челните места на държавите с най-висок отрицателен естествен прираст в света) и дял на възрастното население около 30 процента на областно ниво, а на общинско стига до над 50 процента. Това са Северозападна България, Централна Северна България и Краището.

Вторият ареал е райони със сериозна демографска криза - с естествен прираст между минус 6.7 промила и минус 10 промила, не чак с двойни стойности, но под средния за страната. В тази категория попадат Североизточна България, части от Родопите и единични области от други части на страната като Шумен, Ямбол, Търговище, и София-област с минус 9.3 промила естествен прираст.

Третият ареал е райони с по-благоприятна демографска ситуация, с по-малък отрицателен естествен прираст от средните за страната. На областно и общинско ниво няма територия с положителен естествен прираст. В този ареал са области от минус 2 и минус 6.7 на сто промила естествен прираст и възрастно население по-малко от 20 процента. Това е централната южна ос на България, която се очертава с тези по-благоприятни показатели. В него попадат София-столица, Пазарджик, Пловдив, Сливен и Бургас. Има и две други области в този ареал - на север е Варна и на юг Благоевград.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. kompetenten
  #8

  Според друг доклад на (явно други) учени от БАН, населението на България ще се увеличава. Та във връзка с това ни уговаряха колко е нужна нова ядрена централа, конкретно за Белене ставаше въпрос. Та, на кой доклад на учените от БАН да вярваме?

 2. Горскио
  #7

  Другата, неуправлявана от сооросоиди държава е Полша.

 3. Горскио
  #6

  Според "учените" от БАН изчезването на българската нация е "нормална" тенденция за развитите общества. Да. ама не. Държави, неуправлявани от сооросоиди като Унгария вече са на път да възстановят народите си без инжекции на неХристияни мигранти, режисирани от световните господари. Има прости и познати политики, чрез които България за 2-3 години да постигне положителен естествен прираст. Писал съм ги много пъти в този форум. А дългосрочното средство да спрем умирането на нацията е едно и е много просто: Всички осигуровки трябва да станат незадължителни.

 4. Boris Kamov
  #5

  Нема страшно! Сиганите ще решат проблема. БХК да пусне курсове по сигански език за българите... :)

 5. Petio Petkov
  #4

  Да ме извиняват учените от БАН и СУ, но доста са закъсняли и прогнозата им е вече горчива реалност, даже с корекция надолу от един милион.
  Според bg-voice.com - сайт на българската общност в Чикаго, "общият брой на българските граждани по света, по данни за 2011 г., изпратени ни в началото на 2012 г. от МВнР, е бил 2 018 792. Ако съберем грубо приблизителните данни, изпратени ни сега (3 февруари 2019) по Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), ще получим над 2 млн. и 417 хиляди български

 6. Десен бесен
  #3

  Да, такава е тенденцията след 12 години "Работа, работа, работа."! Демографската катастрофа е най-големият проблем на България. Тук трябва да има комплексни мерки. Незабавни реформи в правосъдието, здравеопазването, образованието, саоциалната инфраструктура (ясли, градинки, старчески домове и т.н.), както и в администрацията. Адекватна политика по доходите и подкрепа за младите семейства. Какво би ги задържало младите повече освен добре платена работа и жилище, което изплащат. Държавната банка ББР, вместо да разкешва на Шиши, Вълка и Домуса, да дава безлихвени ипотечни кредити на млади семейства и стартиращи микро бизнеси.

 7. Sin
  #2

  Още един мандат на тиквата с каскет и вече ще сме заличени от картата. От къде ли ще крадат тогава?

 8. dabedabe
  #1

  Би трябвало и сега апартаментите да са поевтинели.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.