Населението на ЕС се е увеличило с 1.5 млн души, заради мигрантите

Населението на ЕС се е увеличило с 1.5 млн души, заради мигрантите

През миналата година населението на Европейския съюз се е увеличило с 1.5 млн. души и вече достига 511.8 милиона. Това се дължи основно на имигрантите, които идват да живеят на континента. Данните са на статистическия институт на ЕС - Евростат, цитирани от БТА.

През 2016 г. броят на родените и на починалите в Европа е бил на практика равен, така че естественият прираст на населението е равен на нула, което означава, че увеличението се дължи на пристигналите от чужбина 1.5 милиона нови европейски граждани.

Водещи в статистиката са трите най-големи страни в съюза - Германия с население от 82.8 милиона души (увеличение от 625 000 души), Франция с население от 67 милиона (увеличение от 270 000 души) и Великобритания с население от 65.8 милиона (прираст от 425 000 души).

Същевременно известен спад е отчетен в Латвия, Литва, Естония, Румъния, Хърватия, Португалия и Италия. Много вероятно е спадът в тези държави да има отношение към вътрешната миграцията в ЕС и да се явява фактор за увеличените показатели в най-развитите в икономическо отношение страни в съюза, уточнява се в изследването.

Споделяне

Още от Свят