Населението на Източна Германия е намаляло до равнището си от 1905 г.

Населението на Източна Германия е намаляло до равнището си от 1905 г.

Близо 30 години след обединението на Германия населението на бившите комунистически райони в източната ѝ част е спаднало до най-ниското си равнище от 1905 г., показва ново изследване, цитирано от ДПА.

В същото време повече хора когато и да било живеят в Западна Германия, която след Втората световна война се развиваше по капиталистически модел и на практика прие Източна Германия в системата си след падането на Берлинската стена.

"Трайното въздействие на следвоенното разделение в Германия е нещо, което масовата общественост напълно подценява, дори и днес", каза авторът на изследването Феликс Рьозел от Института за икономически изследвания.

По оценка на изследването през 2019 г. в Източна Германия живеят 13,6 милиона души - колкото през 1905 г. Затова пък населението на Западна Германия е нараснало повече от двойно до 68 милиона души, спрямо 32,6 милиона души в началото на 20-и век.

"Въпреки че равнищата на доходите и на безработицата в източната и западната част постепенно се доближават едно до друго, числеността на населението на двете места все повече се разминава", каза Рьозел.

Разликата в числеността на населението идва от масовото преселване на източногерманци в западната част на страната след разделянето на Германия през 1949 г. и преди издигането на стената, която раздели ФРГ и ГДР през 1961 г.

В Западна Германия също така е имало по-голям наплив на мигранти през 60-те и началото на 70-те години на 20-и век, а същевременно голям брой хора са напуснали Източна Германия след падането на Берлинската стена и обединението, отбеляза Рьозел.

Преди разделянето на Германия през 1949 г. гъстотата на населението в източната и западната ѝ част е била почти еднаква, се посочва в изследването.

Споделяне

Още от Европа