Населението на Калифорния наближава 40 милиона

Населението на Калифорния наближава 40 милиона

Населението на Калифорния е 39,9 милиона души към 1 януари 2019 г. Това показват данните на американски демографски експерти, оповестени вчера, предаде Асошиейтед прес.

Според данните прирастът е с близо 187 000 души, което е 0,47 процента - най-ниският прираст от 1900 г.

Най-големият град в щата е Лос Анджелис с малко над 4 милиона души население. Той е втори по население в страната след Ню Йорк с население от 8,3 милиона души.

Проучването показва, че северният калифорнийски град Чико е прибавил още 19 000 души към населението си, което е 20 процента прираст. Така населението на града става 112 000 души. Причината за прираста е пожарът в съседния град Парадайз, изгубил 83 процента от населението си и принудил оцелелите да се преместят в Чико. Това обаче поставя под натиск комуналните услуги и увеличава битовите отпадъци. Има и скок с 24 процента на автомобилните катастрофи.

Пожарите в Калифорния миналата година унищожиха 14 600 къщи, но само 400 калифорнийци са предпочели да напуснат щата.

Въпреки намаляване на темпото на прираст на населението, Калифорния си остава най-населеният американски щат. Има очаквания, че населението на щата ще достигне 50 милиона през 2055 г. Но тенденцията за по-ниска раждаемост ще означава, че Калифорния ще се присъедини към Япония и европейските страни, в които има повече починали, отколкото новородени. Причините за това са, че в Калифорния намалява имиграцията от Мексико, където раждаемостта е по-висока, а идват повече хора от места като Китай, където раждаемостта е по-ниска.

Споделяне

Още от Свят