Населението на Китай става 1,3 млрд. души тази седмица

Населението на Китай ще стигне тази седмица 1,3 млрд. души, сочат прогнозите на националната статистическа служба, цитирани в понеделник от агенция Синхуа.

В резултат на правителствената политика за ограничаване на раждаемостта новородените през 2003 г. са били 12,41 на хиляда при 21,06 на хиляда през 1990. Демографският растеж за периода е сведен от 14,39 на 6,01 на хиляда годишно.

Огромното мнозинство жители на градовете - близо 40% от населението на страната - днес имат само по едно дете или нямат деца. На селяните в повечето региони е разрешено да имат второ дете, ако първото е момиче.

От 30 г. насам Китай провежда постоянна кампания за ограничаване на демографския растеж, но страната ще се изправи пред нови предизвикателства, предупреждава националната комисия за семейно планиране.

С нарасналите очаквания за продължителност на живота населението бързо застарява. Поради "избирателните" аборти - забранени, но широко разпространени, се раждат повече момчета, отколкото момичета, и това се превръща в голям проблем.

По-голямата част от селското население няма пенсии и селяните имат нужда от мъжки наследници, които да осигурят старините им. Според обичая омъжените дъщери отиват да живеят у родителите на съпруга.

Споделяне

Още от Бизнес