Населението на САЩ достигна 300 милиона души

В 11.46 ч. по Гринуич във вторник населението на САЩ става 300 милиона души, сочат изчисленията на американската федерална статистическа служба (Census Bureau), предаде БТА, като се позова на Франс прес. Френската агенция обаче подчертава, че часове преди този момент е било трудно да се каже, дали 300-милионният американец ще бъде новородено или имигрант.

Преминаването на новия исторически праг не е предмет на прекалени медийни вълнения, с изключение на няколко маркетингови изяви по примера на производителя на бебешки храни "Гърбър", който организира конкурс за определяне на 300-милионното американско бебе.

На Америка ѝ бяха нужни 39 години, за да достигне днешния праг, а до 2043 г., когато се очаква появата на 400-милионният ѝ гражданин, има още по-малко време, показват прогнозите на статистическата служба. 

През 1967 г. при президента Линдън Джонсън хитът бе цветната телевизия, а страната се вълнуваше от войната във Виетнам. Днес Америка на Буш е луда по iPod-устройствата и участва в две войни - в Афганистан и Ирак, а нелегалните имигранти, главно от Латинска Америка, се изчисляват на близо 12 милиона души.

Според статистиката 14% от днешното американско население, т.е. 42,7 милиона души, са испаноезични, в сравнение с 4% през 1968 г. При тази скорост на увеличаване на най-голямото малцинство в САЩ през 2050 г. всеки четвърти американец ще бъде с латиноамерикански произход.

Афроамериканците са втората голяма група - 39,7 милиона, следвана от азиатците (14,4 милиона), американските индианци, дошли от Аляска (4,5 милиона), и индианците от Хавай и тихоокеанските острови (990 000).

Според говорителя на статистическата служа Стивън Бъкнър днешният праг е повод американците да се замислят за промените, които ще предизвика нарастването на населението.   

Споделяне

Още от Свят