Населението на земята ще бъде 7 милиарда души през 2011 година

Всяка минута на Земята се раждат по 267 бебета, а 108 души умират, което означава, че през 2011 година населението на Земята ще надхвърли 7 милиарда души, пише вестник "Ню Йорк таймс", като се позовава на данни на американската неправителствена организация Бюро за демографски изследвания.

Всяка година населението на развиващите се страни се увеличава с 80 милиона, най-бедните страни добавят още 20 милиона, докато темповете на увеличаване на населението на развитите страни постоянно се забавя. Това създава сериозен риск пред социалните системи в Европа, смятат от бюрото.

Прогнозите са, че към 2050 г. на планетата ще живеят над 9 милиарда души. В средата на века в Африка ще живеят 2.1 милиарда души, а населението на Азия ще се увеличи с 1.3 милиарда.

Населението на САЩ, Австралия, Канада и Нова Зеландия ще расте заради относително високата раждаемост и имиграцията, докато броят на жителите на Европа, Япония и Южна Корея ще намалее.

В тези части на света към 2050 година съотношението между хората на трудоспособна възраст (между 15 и 64 години) и хората на възраст над 65 години ще стане едно към едно, при три към едно в момента.

Като цяло в света сега съотношението между хората на трудоспособна възраст и хората над 65 години е девет към едно, но към средата на века ще намалее до 4 към 1. Към 2050 г. Русия и Япония ще отпаднат от групата на 10-те страни с най-голямо население за сметка на Етиопия и Демократична република Конго.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?