"Наш човек" и във Военна полиция

Сн. БГНЕС

Едва няколко месеца преди изборите военният министър Красимир Каракачанов се зае с организирането на поредната кадрова смяна, след като стана ясно, че доскорошният шеф на служба "Военна полиция" Борислав Сертов заминава за военен аташе в Москва.

В този момент военното министерство решава да направи лека промяна в критериите за назначаване на директора.

Предложението вече е публикувано за обществено обсъждане и според него директор може да бъде "военнослужещ, който притежава не по-малко от 10-годишен професионален опит в службите за сигурност или във въоръжените сили".

Досегашното изискване е директорът да има задължителен опит само в службите за сигурност.

Тази промяна дава възможност да бъде назначен човек, който до този момент не е изпълнявал подобни дейности.

Военнополицейската асоциация излезе с позиция, която осъжда трасирането на възможността за назначаването на "правилен" човек в службата.

"Вярваме, че поставянето на "правилния" човек поставя под сериозен риск работата на "Военна полиция" по разкриването на престъпления и опазването на реда в Българската армия", се посочва в декларацията.

Засега "правилният човек" не е посочен по име.

Военният министър Красимир Каракачанов обаче даде да се разбере, че има избран човек -  бригаден генерал, кадрови военен с опит. 

Промяната на правилата в последния момент не изключва възможността въпросният кандидат да е качествен и сериозен кадър, но за пореден път отваря принципни въпроси за назначенията по високите етажи на властта.

Промяната в правилника на "Военна полиция" разширяващо значително кръга на хората, от които ще се избира нов директор. Тя се прави с цел да бъдат синхронизирани изискванията за директор на "Военна полиция" с тези за директора на служба "Военно разузнаване".

И да бъде създадена "възможност за офицерите от Министерството на отбраната, от структурите пряко подчинени на министъра на отбраната и Българската армия да участват при избор за длъжността".

Частта за синхронизирането на изискванията между двете служби е особено любопитна.

През последните години в зависимост от конюнктурата се правят различни промени за шефа на разузнаването.

Първо се разрешава постът да бъде заемна от цивилно лице, след това се отменя тази възможност, след това пак излиза на дневен ред.

Двете служби са извън общественото внимание, но разполагат с широки правомощия, в това число и да използват специални разузнавателни средства. 

Споделяне

Още по темата

Още от Анализи и Коментари