Наш дипломат починал в консулството ни в Истанбул

Предполага се, че съветникът в българското генерално консулство в Истанбул Алипи Алипиев е починал от естествена смърт, съобщи пред журналисти директорът на дирекция "Консулски отношения" в българското външно министерство Георги Пейчинов. Той обаче добави, че се работи по всички други възможни версии. За смъртта на българския дипломат съобщи турската преса, която отбелязва, че не е било позволено на местните власти да направят оглед и да установят причините за смъртта.

По думите на Пейчинов, трупът на Алипиев е бил открит в неделя - 6 юли, близо ден и половина след настъпването на смъртта. Намерен е мъртъв във фотьойл в апартамента си, на територията на генералното консулство, каза още директорът на консулската дирекция. Според сведенията, дадени от служители на консулството, Алипиев е отишъл в офиса си за последно на 2 юли, след което два дни не се явил на работа и не са получени никакви сведения за него. Това е предизвикало и тревогата в генералното консулство - служители от консулството и полиция отишли до дома му. С помощта на ключар е отворена вратата на апартамента, където е намерен трупът на Алипиев.

Според специалисти от съдебна медицина, направеният на място предварителен оглед показва, че Алипиев е починал преди два дни и трупът е започнал да се разлага. Направеното проучване показало, че по трупа няма следи от удари или от въоръжено нападение.

Печинов заяви, че Алипиев е транспортиран до България веднага след това в запечатан ковчег и аутопсията му е извършена у нас. Практиката е аутопсията да става на място. Няма специални основания за това, тя да бъде извършена в България, но тъй като става въпрос за дипломатически служител, помолихме турските колеги тялото на Алипиев да бъде транспортирано преди аутопсията у нас, обясни Пейчинов.

Алипи Алипиев е бил погребан в четвъртък. Очакват се резултатите от медицинско-следствената експертиза за окончателното изясняване на причините за смъртта му.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?