Наш учен изобрети добив на петрол от пясък

Научна разработка за алтернативно извличане на петрол от битоминозни шисти - пясъци, замърсени с нефт, показва БАН на изложба "Физикохимията - наука за високи технологии", открита във вторник във фоайето на академията, предаде БТА.

Изобретението на академик Дочи Ексерова от Института по физикохимия при БАН и на фирма "Синкруд" от Канада е многоценна заради постоянно растящата цена на петрола, коментира директорът на института проф. Христо Нанев.

Акцент в изложбата е т.нар. белтъчна кристализация, на чиято база се разработват моделни лекарства, включително и срещу ракови образувания, допълни проф. Нанев. По думите му белтъчната кристализация има връзка с човешкия геном. Той обясни, че белтъчните кристали са необходими за ренгеново-структурен анализ на пространствения строеж на белтъчните молекули. Това е единственият засега универсален метод за точно установяване на връзката между молекулната структура на белтъците и биологичната им функция в живите организми, обясни проф. Нанев. По разработката Институтът по физикохимия има сътрудничество с "Импириъл колидж" в Лондон, Великобритания и с университета в Тексас, САЩ.

В експозицията ще бъдат включени защитни и декоративни галванични покрития, които намират приложение в машиностроенето и автомобилната промишленост, каза още директорът на Института по физикохимия при БАН.

Още от Бизнес

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: