Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов разкрива "заверата "19/45"

Наш висш чиновник загина в Гърция, идвайки си, за да говори за корупция

Наш висш чиновник загина в Гърция, идвайки си, за да говори за корупция

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов втори ден продължи да говори за мистериозна корупционна схема с име "19/45" в земеделското министерство, която "може би" има връзка с автомобилна катастрофа, предизвикала смъртта на високопоставен чиновник от същото министерство. Въпросният служител се казва Юри Миков. Той е директор на Северозападно държавно предприятие със седалище във Враца. Миков загина при катастрофа в Гърция в сряда, пътувайки към България.

Схемата, която той се готвил да разкрие, вече била споделена от Миков в разговор с Бойко Борисов. "На 19-то число всеки месец в Министерството на земеделието и храните са карани едни хора, като им е било написано на листче колко, но това е била цената, да събират по 45 000 лева", обясни лидерът на ГЕРБ.

"Човекът, който имаше желание да го сподели, но вчера загина при автомобилна катастрофа в Солун. ТИР е навлязъл в насрещното движение и го е убил. Нищо не казвам, но се надявам следствените органи по-внимателно да проверят този случай", каза в четвъртък Борисов.

Според медии в сряда на връщане от Гърция към България автомобилът на българина се удря в ТИР, навлязъл в насрещното платно на околовръстния път край Солун.

Лидерът на ГЕРБ продължи, че загиналият е разказал на схемата пред него, а и пред други хора, имало е договорка с лидера на ГЕРБ да се разкаже за корупционната афера и пред прокурорите. "Но той замлъкна завинаги", каза Борисов. Лидерът на ГЕРБ така и не спомена името на Миков, като говореше за него с местоимения.

Преди да намери смъртта си, служителят се колебаел, отишъл е в Гърция да си почине, но министър Димитър Греков му се обадил и го извикал в София. По пътя на връщане той намерил кончината си.

"Аз вярвам на Сотир Цацаров (че може да разкрие корупционна афера - бел. ред.), но за да закараш някого при него, трябва да има човек, който да отиде и да каже конкретни неща. Надявам се да има и други, които да потвърдят. Доста хора знаят в държавата за тези цифри 19 /45, ако имат желание да разследват", завърши Бойко Борисов.

Юри Миков до смъртта си беше директор на Северозападното държавно предприятие, обединяващо бившите държавни горски стопанства в Северозападния регион със седалище във Враца. Той е бил назначен на поста през май 2011 г. от предишния земеделски министър Мирослав Найденов и се считаше за близък до него.

Веднага след изявленията на Бойко Борисов на сайта на земеделското министерство се появи некролог за загиналия служител, в който не бяха пропуснати политическите коментари.

"Загубихме един истински професионалист, човек, приятел и съпруг, отдал целия си живот за българската гора. Изказваме нашите най-искрени съболезнования към семейството му. В този труден момент ние сме съпричастни с мъката и болката на най-близките му хора. Потресени сме от опитите да се политизира една човешка трагедия и да се петни паметта на нашия колега и приятел. Призоваваме всички български медии и политици да се въздържат от лъжи и манипулации с паметта на инж. Юри Миков и да проявят смирение пред скръбта на семейството му", се казва в некролога.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?