Наш войник ранен при атака в Кербала на радикалните шиити

Един български военнослужещ е ранен при обстрела срещу кметството на иракския град Кербала, което се охранява от нашите рейнджъри. Това е петият ранен български боец за последните 36 часа. Вчера в Ирак бе убит българският шофьор Марио Димитров Манчев, близо до град Насирия, където автомобили на СО МАТ са били нападнати от въоръжени терористи.

За втора поредна нощ е обстрелвана и българската база "Кило", няма пострадали, съобщиха от министерството на отбраната.

Изстрелите срещу кметството на Кербала, което се охранява от българско подразделение, са започнали към 22.00 ч. във вторник. Българските рейнджъри са отговорили на обстрела, който идвал от съседните на кметството сгради. Един от бойците е ранен леко при престрелката, не се е наложила медицинска помощ и той продължава да изпълнява бойните си задачи, съобщи началникът на Генералния щаб на армията ген. Никола Колев преди съвещанието при президента Първанов, свикано заради усложняващата се обстановка в Кербала.

Половин час по-късно във вторник през нощта - към 22.26 ч., с миномети е била обстрелвана и база "Кило". От министерството на отбраната заявяват, че няма пострадали български военнослужещи и загуби на бойна техника.

В първото съобщение на министерството за обстрела срещу кметството се твърдеше, че няма пострадал български военен.

От два дни обстановката в иракския град Кербала рязко се изостри. Градът, в който е разположен българския батальон, е в обсега на действията на радикалната шиитска групировка "Армията на Мехди", съставена от последователи на крайният шиитски духовен водач Моктада ал Садр. Вчера коалиционните сили в града бяха поставени в най-високата степен на бойна готовност Делта, а Генщабът разпореди на българския батальон да използва всички налични бойни средства за защита на базата и състава на контингента.

Един от ранените трима български военнослужещи вчера - лейт.Иван Петров Дюлгеров, е опериран и транспортиран в американска военна полева болница в Багдад. Състоянието му е стабилно и без опасност за живота, съобщиха още от МО.

Военният министър Николай Свинаров съобщи, че в момента се обсъжда възможността за връщането на ранените в България. По-нататъшното оставане там на хора, които няма да могат да бъдат възстановени за участие в контингента, е нежелателно, уточни Свинаров. Вероятно само един войник ще бъде транспортиран до България, каза за БТА началникът на ВМА ген. Стоян Тонев.

АФП съобщава, че 8 души, включително петима иранци, са били убити при боевете между милициите на радикалния шиитски лидер Моктада Садр и коалиционните сили и полицията тази нощ в Кербала. Агенцията се позовава на представител на министерството на здравеопазването в града.

Също днес от фирмата СО МАТ съобщиха, че временно прекратяват превозите от Европа към вътрешността на Ирак, след като вчера неин шофьор българин бе убит от терористи близо до Насирия.

Фирмата бе първата от Европа, която още през миналата година започна превози със стоки за Ирак.

Група от 6 автомобили на СО МАТ, връщащи се след разтоварване на стоката в Басра, във вторник през деня бяха нападнати от над 40 тежковъоръжени терористи на около 40 км преди град Насирия. Въоръжената охрана на колоната, осигурена от английска фирма, успя да отблъсне нападението, но при престрелката един от шофьорите - Марио Манчев, бе застрелян с куршум в главата. Днес БТА съобщи, че той е шофьор в СО МАТ от десетина години, но това е бил първият му курс до Ирак. Манчев е баща на две деца.

Тази сутрин търговският директор на СО МАТ съобщи, че другите петима шофьори, които вчера се разделиха на две групи, са пренощували успешно и охраната ги придвижва към Кувейт. Там ще бъде откарано и тялото на убития им колега. В телефонен разговор с фирмата външният министър Соломон Паси е уверил, че българското посолство в Кувейт е готово да поеме шофьорите от границата с Ирак и да осигури завръщането им в България заедно с тялото на убития Манчев.

Споделяне

Още от България