Наши евродепутати сезират ЕК за скандала с наркопоправката в ДВ

Българските евродепутати Антония Първанова и Станимир Илчев от НДСВ и Метин Казак, Филиз Хюсменова и Владко Панайотов от ДПС, които са част от групата на АЛДЕ в Европарламента, са отправили писмен въпрос към ЕК за скандала с "наркопоправката“ в Държавен вестник. Това съобщиха в сряда от кабинета на Първанова.

Нашите либерални парламентаристи сезират ЕК за "грубото нарушаване на законодателната процедура по повод обнародването на скандалната поправка в Закона за наркотичните вещества и прекурсорите в Държавен вестник“.

Българските представители се позовават на това, че "законодателната власт е един от най-важните гаранти за спазването на новото основно право, което, с влизането в сила на Лисабонския договор, има всеки гражданин на България“.

"Това е правото на добро управление и добра администрация, както е посочено в чл. 41 от Хартата за основните права на ЕС, в редица актове на Съвета на Европа и в практиката на Съда в Люксембург“, се посочва още в съобщението от кабинета на Първанова. Тя е един от най-активните български евродепутати в информирането на колегите си в ЕП за български вътрешно-партийни проблеми. Първанова бе и сред основните действащи лица в скандала с кандидата за еврокомисар Румяна Желева. На изслушването на Желева в ЕП тя бе посочена от Първанова, че е в "конфликт на интереси“ заради фирмите ѝ.

В писмения си въпрос евродепутатите от АЛДЕ питат ЕК "дали е нарушена законодателната процедура в процеса на гласуване и обнародване на тази поправка".

В писмото си те посочват още, че на 23 март в ДВ се появява "поправка", която променя смисъла на текста, но за нея няма президентски указ. Те напомнят и вече известните у нас факти по скандала, че поправката в Закона за контрол на наркотичните вещества излиза в Държавен вестник, без депутатите в Народното събрание да са я гласували и без президентът Георги Първанов да е издал задължителния по Конституция указ.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?