Наши фирми искат да строят обекти за Олимпиада 2008

Възможността български фирми да участват в изграждането на олимпийските обекти за Лятната олимпиада пред 2008 година в Китай беше обсъдена в Пекин по време на срещата на вицепремиера Лидия Шулева с министъра на търговията на Китай Бо Силай, съобщи БНР.

България е заявила интерес и към участие в "Експо 2010", което също ще бъде в Китай. Българското правителство има намерение да облекчи визовия режим за китайски туристи, след като Китай подписа подобно споразумение с Европейския съюз.

Да бъде преодолян дисбалансът в търговията с нашата страна, са проявили желание китайските представители в комисията за двустранно икономическо сътрудничество, която е проевал сесия. Сега вносът на китайски стоки у нас надвишава около 10 пъти българския износ за източната страна,

Китайското правителство ще насърчи инвестиции на местни фирми в България, както и създаването на съвместни българо-китайски предприятия, главно в областта на инфраструктурата и инженеринговите проекти. Като пример е била посочена възможността български фирми да изграждат пътища в западната, по-изостанала в инфраструктурно отношение част на Китай.

Споделяне

Още от Бизнес