Наши изселници в Турция обвиниха българските институции в противозаконност

Група членове на Съюза за културна солидарност, права и справедливост на Балканите, събрали се на протест пред представителството на Европейската комисия в Анкара, обвиниха в петък българските институции в противозаконни действия, съобщи Анадолската агенция.

В изявление за медиите Насуф Мутлу, зам.-председател на съюза, в който членуват основно български изселници, заяви, че България, след смяната на тоталитарния режим, още не е възстановила загубените права на турското малцинство и поиска ЕК да наложи санкции на България.

В резултат на политиката на българските власти през периода 1984-1989 г. турското малцинство в България бе подложено на гнет. Опитаха се да накарат турците да забравят имената си, религията, езика, своите традиции и обичаи. Много турци бяха арестувани и изпратени в лагерите в Белене, като голяма част от тях, след мъченията, на които бяха подложени, бяха изгонени, припомни в изказването си Мутлу.

Мутлу се оплака още, че досега никой от ЕК не се е съгласил на среща с тях, въпреки подадените жалби в Комисията, но, добави той, ние ще продължим да търсим правата си, докато не постигнем правно разрешение на въпроса.

Споделяне

Още от Балкани