Наши мафиоти са свързани с италианската "Коза ностра"

Съществуват връзки между български мафиоти и италианската "Коза ностра", каза националният прокурор на Италия Пиер Луиджи Виня, който е на посещение у нас по покана на главния прокурор Никола Филчев.

В Италия в момента се водят разследвания срещу българи, като следствените документи ще бъдат предоставени на българската прокуратура, добави Виня. Той посочи, че става въпрос за български криминални групи, занимаващите се с трафик на наркотици, както и за чужди граждани, пребиваващи в България.

Той съобщи, че има пет производства срещу българи, участници в организирани престъпни групи, които са арестувани в Италия за трафик на наркотици.

Виня изтъкна напредъка на България в борбата с организираната престъпност, като посочи положителните промени на нашето законодателство, с които се дават повече правомощия на полицията.

От италианските колеги получихме конкретна информация за български престъпни лица на италианска територия, каза главният прокурор Никола Филчев, без да посочва подробности.

Законопроектът за борба с организираната престъпност, изработен от прокуратурата по италиански модел, вече в готов, обяви главният прокурор Никола Филчев. Прокуратурата обаче няма законодателна инициатива и въпросът с приемането на закона трябва да бъде решен от политиците, посочи Филчев.

България е извървяла, по думите на главния обвинител, голям път за последните седем години. Сред подобренията главният прокурор отбеляза защитата на свидетелите, електронното следене на извършителите и проявите на организирания престъпен свят, съдебния контрол, както и мерките за борба срещу изпирането на пари.

Националният прокурор на Италия каза още, че е предоставил на българския главен прокурор проект за меморандум за сътрудничество между неговата служба и прокуратурата на България, като добави, че това ще спомогне по-доброто сътрудничество между двете институции.

Пиеро Виня отбеляза, че подобни меморандуми неговата служба е подписала с прокуратурите на 25 други държави. Според него е добре да се създаде мрежа на съдебните органи, която да се противопостави на престъпните структури.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?