Нашият контингент ще има повече работа, ако испанците си тръгнат от Ирак

Ако Испания вземе решение да изтегли контингента си от Ирак, намаляването на числеността ще окаже влияние върху натоварването на личния състав. Това каза началникът на Генералния щаб на Българската армия ген. Никола Колев преди заседанието на Съвета по сигурността, посветено на мерките срещу заплахите от тероризъм след атентатите в Мадрид на 11 март.

Ген. Колев не изключи възможността българската зона на отговорност да се увеличи, ако испанците се изтеглят Ирак, както се заканиха след атентатите, които по последна информация са дело на Ал Каида.

Министърът на отбраната Николай Свинаров обяви вчера, че независимо от това дали Испания ще се изтегли от Ирак, ние ще останем там с един батальон и няма да увеличаваме числеността на участниците в мисията. Той очаква САЩ да намерят резервен вариант, за да ангажира допълнителни контингенти от други държави. Вчера обаче полският президент Александър Квашневски обяви, че Варшава няма да изпрати нови войски на мястото на испанците.

Не достигат 200 доброволци за третия ни батальон в Кербала

Около 200 военни не достигат за комплектоване на третия ни пехотен батальон за Ирак, съобщиха за Дарик радио източници от Генералния щаб. Началото на март бе крайният срок за сформирането на контингента, който трябва да замине за Кербала през август.
още

Ако Испания реши да се изтегли и другите страни не изпратят военни сили ще има преразпределение и по-натоварена работа на контингентите, каза още ген. Колев. По думите му така военнослужещите, които са там, ще имат по-малко време за почивка.

Шест месеца бяхме с батальон, който отговаряше за провинция Кербала, а сега изпратихме втори, отбеляза ген. Колев. Заради отказа на Фуджи да изпрати свой контингент, българите сами контролираха целия район на провинция Кербала. Едва след атентата на 27 декември м.г. срещу база "Индия", пир който загинаха петима българи, Полша изпрати втори свой батальон, който пое част от задачите, изпълнявани преди това от нашите.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?