Нашият турски залог

Една ислямистка партия има възможността да управлява Турция. Това е истински прецедент за 79 години, откакто е създадена модерна светска Турция. Това е без прецедент и в историята на страните-членки на НАТО, където Турция, близък съюзник на САЩ, е един от основните стълбове.

Това е огромно предизвикателство за Европейския съюз, който в днешните времена на хънтингтъновия така наречен конфликт на цивилизациите, се готви скоро да приеме в редовете си Турция. Ако имаме предвид дори само тези няколко елемента, победата в неделя, 3 ноември, на Партията на справедливостта и развитието /ПСР/ вече заслужава определението "историческа". Но има и друго.

Триумфът на ПСР, ислямистка партия създадена върху останките на забранена ислямистка формация, преобръща изцяло турската политическа сцена. Повечето традиционни партии бяха пометени. Към висшите военни, загрижени повече за светския характер на държавата, отколкото за демокрацията в страната, е отправено предизвикателство. През 1997 г военни вече свалиха едно ислямистко правителство. Сега те са изправени пред една партия, който с над 35 процента от гласовете, ще разполага с поне 363 депутати в 550-местния парламент. Дори и за генералиje, които имат навика да надзирават политическия живот на страната, това е резултат, който не може да бъде пренебрегнат.

На армията ѝ става все по-ясно, че лидерът на ПСР Реджеп Таип Ердоган, несправедливо отстранен от изборите, няма нищо общо с фанатичен молла.

На 48 години този бивш кмет на Истанбул, винаги в безупречен костюм и връзка, отказва да го наричат ислямист. В страна с 66-милионно население, преобладаващо мюсюлманско, формацията желае да бъде консервативна, "уважаваща ценностите" партия, близо до това, което са били християн-демократите в Германия или Италия след войната, казва Ердоган. Партията иска да "ускори" приемането на Турция в ЕС.

Партията на справедливостта и развитието твърди, че иска да запази светския характер на държавата, не е заявила въвеждане на шериата в програмата си, 10 процента от кандидат-депутатите ѝ са жени, одобри програмата на МВФ за излизане на Турция от икономическата криза. Тя е изнесла всичко това на раменете си. И повече дори.

Партията на справедливостта и развитието има историческата отговорност да покаже съвместимостта на исляма с демокрацията. Тя трябва да докаже, че "центристкият ислям" е допустим и че той може да се приобщи в политическата игра по начин подобен на християн-демокрацията.

Залогът е огромен, както за висшите турски военни, които трябва да оставят Ердоган да управлява, така и за ПСР, която е отговорна за предизборните си обещания.

Залогът обаче надминава рамката на Турция. Ако ПСР успее да съвмести ислям и модерност, това ще е урок, валиден за целия арабски свят. Това може да стане решителен пример за партия, която е успяла да направи синтез между корените си, потопени в ислямската култура и едно ефективно и непоколебимо ангажиране с демокрацията, защитата на правата на човека и преди всичко правата на жените.

Това може да стане повратна точка за целия Близък изток.

Споделяне

Още от Балкани

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?